Send Lette
Cards

Сергій Лейбак

Сергій Лейбак

Дата викрадення: 19 березня 2022 року

Місце викрадення: Кінбурнська коса, Миколаївська область

 

35-річного Сергій Лейбака росіяни взяли в полон після того, як після початку повномасштабного вторгнення окупували його рідну Кінбурнську косу — заповідне місце на півдні України. До повномасштабної війни Сергій мешкав у селі Покровське із дружиною Христиною та двома дітьми. Працював інспектором з охорони природи у національному парку “Білобережжя Святослава”. 19 березня 2022 року, коли Сергій перебував на роботі, тоді до нього прийшли росіяни. Дружина припускає — окупантів могли зацікавити пікапи, якими пересувались чоловіки, адже машини підходили для перевезення військових вантажів.

Після зникнення чоловіка Христина не мала жодної інформації про те, чи живий він та де перебуває. Їй із малими дітьми довелося самотужки тікати з-під російської окупації на крихітному човнику у шторм по морю.

Щодня Христина переглядала сотні світлин полонених, які знаходила в мережі, аби побачити серед них знайоме обличчя. Лише у вересні 2022 року жінці вдалося знайти фото викраденого чоловіка. “Сергій мав жахливий вигляд, мав синці на обличчі, травмовану руку синього кольору, якою тримав табличку зі своїм прізвищем”, — пригадує Христина. Вона відшукала людей, які бачили Сергія у СІЗО в Криму. Згодом дізналась, що Лейбака перевели до слідчого ізолятора у Таганрозі. А згодом звільнений за обміном військовий розповів Христині, що до 16-го лютого 2023 року був разом з її чоловіком в СІЗО російського міста Ряжськ, Рязанської області. За словами армійця, цивільних полонених там тримають разом із військовими. Камери переповнені, заручників погано годують та часто катують. Крім того, до українських бранців не мають доступу ні адвокати, ні представники Міжнародного комітета Червоного Хреста.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Актуальні публікації
Більше публікацій
Насильницькі зникнення
Як катують у тюрмі “Ізоляція”: студент із Донецька розповів про пережите у вʼязницях так званої “ДНР”

У рідний Донецьк Даніїл Булгаков повернувся, аби доглядати хвору бабусю. Утім хлопця кинули у вʼязницю. Після звільнення він розповів МІПЛ про те, що відбувається у донецьких тюрмах, про постійні тортури і роботу так званих “адвокатів”, які працюють на “ДНР”.  

6 Вересня 2024

Війна і правосуддя
Здача батька росіянам, полонені росіяни і пропаганда проти ТЦК: 88 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

6 Вересня 2024

Інші воєнні злочини
Мобілізація цивільних, які були у полоні: колишні бранці вимагають справедливості

В оновленому законі про мобілізацію, який діє з 18 травня 2024 року, зазначено, що військові, які були у полоні, мають право звільнитися з військової служби і не бути мобілізованими. Водночас цивільних українців, які також були у російському незаконному увʼязненні, продовжують мобілізовувати. Цивільні, які пережили полон, вважають, що це несправедливо.

5 Вересня 2024

Більше публікацій