Send Lette
Cards

Олександр Бабич

Олександр Бабич

Дата викрадення: 28 березня 2022 року

Місце викрадення: Гола Пристань, Херсонська область

Олександр Бабич — міський голова Голої Пристані. Росіяни викрали його зранку 28 березня 2022 року. За тиждень до цього він відправив дружину та двох доньок подалі від окупації, а сам навідріз відмовився покидати громаду. Від початку великої війни Бабич в умовах окупації організовував доставку продуктів із сусідніх сіл та містечок, розвозив гуманітарну допомогу, а ввечері разом із небайдужими мешканцями Голої Пристані патрулював вулиці від мародерів. Кілька разів у місті проходили проукраїнські мітинги, в яких Бабич брав активну участь. За трохи більш ніж місяць життя в окупації міський голова кілька разів отримував погрози на свою адресу. Росіяни висували йому ультиматум, схиляючи до співпраці. Врешті чоловіка під конвоєм доставили до будівлі міської ради, де за зачиними дверима він коротко поговорив із представником ФСБ, після чого Бабчиа посадили у мікроавтобус і вивезли геть.

Про можливі причини викрадення говорить Віктор Маруняк, староста села Стара Збур’ївка, якого у 2022 році також викрадали росіяни: “Бабич має патріотичну позицію. Я знаю його давно, він завжди був активним у Голій Пристані, кілька скликань працював депутатом Голопристанської міської ради. Брав участь ще у Майдані 2004 року та у процесі демонтажу пам’ятника Леніну. Після 2014 року допомагав армії. З міського бюджету щороку виділяли гроші на підтримку військових, на 2022 рік було заплановано пів мільйона”.

Понад два роки міського голову Голої Пристані утримують у СІЗО 2 Сімферополя в окупованому Криму. Росіяни не підтверджують його утримання офіційно, не висувають звинувачень та не надають адвоката.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Закликаємо Верховну Раду не приймати законопроєкт № 7033-д, який обмежує доступ до судових рішень

2 травня 2024 року Комітет з питань правової політики Верховної Ради України повторно розглянув та рекомендував проєкт закону № 7033-д до голосування у парламенті. Цей законопроєкт обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес і є важливими для реалізації функцій громадського контролю за діяльністю органів правопорядку.

16 Травня 2024

Адвокація
38 тисяч зниклих українців: як знайти та ідентифікувати людей

Понад пів сотні дипломатів взяли участь у спеціальному заході ОБСЄ, де Медійна ініціатива за права людини вперше з початку війни Росії проти України порушила проблему зниклих безвісти українців. Крім МІПЛ і делегацій країн-учасниць ОБСЄ, в дискусії взяли участь рідні зниклих безвісти, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти.

16 Травня 2024

Війна і правосуддя
Пошук HIMARS, коригування у Миколаєві і воєнні злочини: 52 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

13 Травня 2024

Більше публікацій