Send Lette
Військовополонені

Як знайти зниклих безвісти і повернути додому полонених: говорять рідні військових 57 бригади

Медійна ініціатива за права людини організувала дискусію про безвісти зниклих військовослужбовців. До її обговорення долучилося команудвання 57 окремої мотопіхотної бригади, а також рідні зниклих і полонених військових цього підрозділу. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 57 ОМПБр бере участь у найзапекліших боях на всій лінії фронту. Особливо важким для бригади був початок великої війни, коли чимало її військових зникли безвісти або потрапили в полон. Не в останню чергу через брак зброї.

Так, навесні та влітку 2022 року на луганському напрямку у боях за Новотошківське і Тошківку безвісти зникли щонайменше 120 військовослужбовців 57 ОМПБр. Натомість Червоний Хрест підтвердив полон лише 12 військових. Доля решти невідома. Територія, де тривали бої, досі окупована, дістатися її, аби принаймні забрати тіла загиблих, неможливо.

Під час боїв на херсонському напрямку безвісти зникли ще 22 військових цієї бригади. А в боях у районі Богданівки біля Бахмута кількість зниклих безвісти і полонених взагалі невідома. Там бригада воювала проти вагнерівців.

Валентин Заболотний, заступник командира 57 ОМПБр, зазначає, що командування постійно комунікує з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими. Туди передають списки зниклих безвісти. А для рідних таких військових працює гаряча телефонна лінія. Коментуючи відсутність повних списків бійців, які зникли безвісти на початку повномасштабного вторгнення, коли бригада зазнала перших відчутних втрат, Заболотний говорить, що частина документів втрачена. Це сталося, коли у Лисичанську під час боїв згоріла база бригади.

Валентин Заболотний, заступник командира 57 ОМПБр, заявляє, що бригада активно комунікує з родинами зниклих безвісти і полонених військових

— Утім ми відновлюємо цю документацію, — говорить Заболотний. — Також ми постійно комунікуємо з сім’ями загиблих, полонених і безвісти зниклих. До того ж, виходимо на органи місцевого самоврядування, аби ті надавали пільги і допомогу родинам, представники яких перебувають у полоні. Коли відбиваємо території у противника, намагаємося евакуювати тіла всіх наших загиблих воїнів. Робимо все, що можемо і що в наших силах. 

Представниці ініціативних груп родин зниклих безвісти військових 57 бригади — Марія Плаксій, Лілія Лук’янюк та Олена Завальна — розповіли про обставини зникнення їхніх рідних і те, що вони роблять, аби знайти їх і повернути. Особливу увагу приділяють роботі на міжнародному рівні, аби там шукали важелі впливу на Росію. Остання, нагадаємо, майже не надає інформації про полонених українців, не допускає пошукові групи на окуповані території і не гарантує їм безпеку в сірій зоні. Головними джерелами інформації про зниклих військових, кажуть рідні, залишаються російські телеграм-канали і свідчення тих, хто повернувся з полону.

— Це величезна проблема, що у нас немає підтверджених російською стороною полонених, — підкреслює Лілія Лукʼянюк. — Бо це порушує права людини, адже непідтверджені полонені позбавлені права на телефонний зв’язок, листування і передачі. Що стосується обміну тілами загиблих, то він відбувається дуже повільно.

Олена Завальна, Лілія Лук’янюк та Марія Плаксій (зліва направо), представниці родин зниклих безвісти і полонених 57 ОМПБр

У свою чергу Марія Плаксій закликала весь світ об’єднатися проти Росії і вирішити проблему повернення зниклих безвісти і полонених. Нагадаємо, що ключову роль під час підтвердження списків полонених, а також місць та умов їхнього утримання має відігравати Міжнародний комітет Червоного Хреста. Однак його представників, за словами Марії Климик, журналістки і документаторки МІПЛ, яка опитує колишніх військовополонених, бачили одиниці. Зазвичай це відбувалося у показових камерах, куди полонених привозили спеціально для демонстрації МКЧХ. Вона також наголошує, що Росія всіляко приховує полонених, перевозить їх із місця на місце і не забезпечує їм належні умови утримання.

Марія Климик, журналістка МІПЛ, наголошує на тому, що Росія приховує полонених українців

— Наразі в Україні нараховується близько 38 тис. зниклих безвісти, — каже Климик. — Це військовослужбовці і цивільні громадяни. Але ми не можемо стверджувати, що ця цифра остаточна, оскільки Росія не повідомляє Україну про те, кого саме вона утримує. Зібрати цю інформацію важко, дуже багато для цього роблять самі рідні зниклих безвісти.

Прочитати історії зниклих безвісти і полонених 57 бригади можна тут.

МІПЛ дякує рідним зниклих і полонених військових 57 ОМПБр за участь у дискусії. Також ми дякуємо командуванню бригади, яке не стоїть осторонь і публічно комунікує з родинами і громадськістю цю складну тему. В умовах війни такий підхід трапляється досить рідко і ми вдячні за цю співпрацю.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Військовополонені
Примусове оголення, детектор брехні і допити про біолабораторії. Історії медикинь, які пройшли російський полон

Щонайменше 50 українських військових медиків перебувають у російському полоні. Крім них, Росія утримує багато цивільних лікарів і медсестер. Їх бʼють, допитують, принижують і безпідставно порушують проти них кримінальні справи.

24 Вересня 2024

Військовополонені
Мати азовця Ярослава Козирєва: “Я дійшла до стану, коли не розуміла, навіщо вставати з ліжка”. Історія полону

“Мої ранки починаються з молитви до Бога, щоб він його зміцнив, захистив від злих людей і катувань. І це останнє, про що я думаю перед сном”, — говорить крізь сльози Ірина Козирєва, мати військовослужбовця бригади “Азов”. Її син Ярослав уже 29 місяць перебуває у російському полоні, хоча за нормами Женевських конвенцій мав бути обміняний ще два роки тому.   

16 Вересня 2024

Військовополонені
В Росії у морпіха Юрія Гульчука в полоні відібрало мову

Юрій Гульчук — матрос 36 окремої бригади морської піхоти. У полон потрапив 12 квітня 2022 року на заводі Ілліча. На той час йому було всього двадцять. Відтоді хлопця кілька разів етапували у різні міста. За останньою інформацією, зараз він у Мордовії в одному із найжорстокіших місць утримання українських військовополонених. Ось уже понад два роки за повернення Юрія бореться його мама Мілана Компанієць. 

13 Вересня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Вербування мера Очакова, шпигунство, коханий із “ДНР”: 88 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

4 Жовтня 2024

Насильницькі зникнення
Мешканка Мелітополя, яку разом з чоловіком викрали окупанти, померла в російському ув’язненні

Мелітополь — одне з тих українських міст, яке Росія захопила в перші ж дні повномасштабного вторгнення. Росіяни відразу почали вдиратися до будинків, викрадати цивільних, залякувати їх і придушувати спротив окупантам. Серед тих, кого забрали, подружжя Тетяни й Олега Плачкових.

4 Жовтня 2024

Аналітика
Росія має відповісти за злочини проти людяності: у Варшаві презентували нове розслідування

Під час щорічної правозахисної конференції ОБСЄ у столиці Польщі МІПЛ презентувала масштабне розслідування про те, як Росія переслідує українців. Це вже друга його частина. У ній не лише детально описано злочини, скоєні російськими військовими у Київській, Чернігівській і Сумській областях, але й зафіксовано місця утримання українців, шляхи вивезення їх в Росію, названо імена і військові підрозділи, причетні до цих злочинів.

3 Жовтня 2024

Більше публікацій