Send Lette
Інші воєнні злочини

Держава має негайно поступитися монополією на судово-експертну діяльність у сфері медицини — Олена Волочай

У національних і міжнародних судах і трибуналах потрібен величезний масив доказів впливу катування на здоров’я і якість життя потерпілих, тож держава має негайно поступитися монополією на судово-експертну діяльність в сфері медицини на користь залучення більшої кількості спеціалістів. 

Про це під час панельної дискусії “Катування та переслідування цивільних осіб як злочини проти людяності з боку російської влади в Україні: шляхи притягнення до відповідальності” заявила Олена Волочай, незалежна експертка з компенсації моральної шкоди особам, які пережили тортури. 

“Безпрецедентна кількість жертв тортур, жорстокого і нелюдського поводження в Україні у зв’язку з агресією РФ вимагає відчинити двері судових залів, трибуналів і комісій з компенсацій для науковців, дослідників і практиків: медичних працівників, психологів, економістів, соціальних робітників, інтерв’юерів і моніторів неурядових організацій”, — закликала експертка. 

Олена Волочай, незалежна експертка з компенсації моральної шкоди особам, які пережили тортури, брала участь у дискусії онлайн. Фото: Zmina

Олена Волочай переконана в тому, що не можна штучно звужувати перелік осіб, які могли би надати цінні для слідства і правосуддя докази.

“Суди можуть прийняти до уваги наявність міжнародних документів у сфері експертиз, які чітко вказують на більшу активність судів у залученні широкого кола досвідчених спеціалістів до судочинства”, — додала вона. 

На думку експертки, експертиза відрізняється від письмового висновку спеціаліста в першу чергу саме процесуальним статусом, а не змістом. 

“Тому кожен досвідчений спеціаліст у своїй сфері знань має що сказати суду про те, як саме постраждала конкретна жертва і які наслідки тих чи інших негативних впливів вдалося дослідити конкретному дипломованому спеціалісту. Не слід переоцінювати експертизу як таку. Потрібно якісне навчання більшої кількості спеціалістів документуванню і формування навичок донесення своїх аргументів в усній або письмовій формі в судах і програмах підтримки потерпілих”, — робить висновки Олена Волочай.

До панельної дискусії в Києві, а також онлайн, доєдналися майже 200 слухачів. Фото: Віктор Ковальчук

Експертка також висловила думку про те, що в судових експертизах дуже рідко використовується комплексний підхід до поняття “здоров’я” в розумінні Всесвітньої організації охорони здоров’я і законодавства про охорону здоров’я України. 

“Важливо, що здоров’я — це не відсутність фізичних хвороб і вад, а стан гармонії між фізичним, душевним і соціальним благополуччям. Підхід ВООЗ часто звужується до фрагментарного опису фізичних травм, навіть без уточнення перенесених людиною страждань”, — констатувала Волочай. 

Нагадаємо, що під час заходу Медійна ініціатива за права людини, Всесвітня організація проти катувань і Центр прав людини ZMINA презентували спільний звіт, дані якого свідчать про те, що переслідування українців в окупації має систематичний характер та може бути злочином проти людяності.

У свою чергу, організація Physicians for Human Rights презентувала рекомендації щодо медико-правового документування для покращення доступу постраждалих до правосуддя.

Автор: Ігор Вишневський

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Інші воєнні злочини
“Охматдит був спланованою ціллю. Росіяни чекали зручного моменту для атаки”, — Ольга Решетилова на конференції United for Justice

Атаки росіян на систему охорони здоров’я та критичну інфраструктуру України мають системний характер і використовуються вищим військовим командуванням РФ у міжнародних конфліктах не вперше. Про це заявила Ольга Решетилова, голова Медійної ініціативи за права людини, під час конференції United for Justice у Києві. 

12 Вересня 2024

Інші воєнні злочини
Мобілізація цивільних, які були у полоні: колишні бранці вимагають справедливості

В оновленому законі про мобілізацію, який діє з 18 травня 2024 року, зазначено, що військові, які були у полоні, мають право звільнитися з військової служби і не бути мобілізованими. Водночас цивільних українців, які також були у російському незаконному увʼязненні, продовжують мобілізовувати. Цивільні, які пережили полон, вважають, що це несправедливо.

5 Вересня 2024

Інші воєнні злочини
У справах про катування цивільних втрачаються докази, оскільки процесуально опитати свідків, які перебувають за кордоном, неможливо — Анна Рассамахіна 

Якщо справа порушена в Україні, а свідки перебувають за кордоном (і таких випадків зараз багато), то слідчий не може дистанційно допитати і долучити матеріали цього допиту як докази.

30 Серпня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Російському командиру Соловову висунули звинувачення в утриманні сотень людей у підвалі школи в Ягідному

Чернігівський районний суд провів перше засідання по суті у справі російського військового Семена Соловова із позивним “Клен”, якого обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 КК України). Прокуратура встановила, що саме він наказав утримувати у підвалі цивільних із села Ягідне. Виконавців цього наказу вже засудили. 

18 Вересня 2024

Cards
Дмитро Богаєвський 

Дмитро Богаєвський  Дата зникнення: 17 березня 2022 року Місце зникнення: Глібівка, Київська область Дмитро Богаєвський — підприємець […]

16 Вересня 2024

Військовополонені
Мати азовця Ярослава Козирєва: “Я дійшла до стану, коли не розуміла, навіщо вставати з ліжка”. Історія полону

“Мої ранки починаються з молитви до Бога, щоб він його зміцнив, захистив від злих людей і катувань. І це останнє, про що я думаю перед сном”, — говорить крізь сльози Ірина Козирєва, мати військовослужбовця бригади “Азов”. Її син Ярослав уже 29 місяць перебуває у російському полоні, хоча за нормами Женевських конвенцій мав бути обміняний ще два роки тому.   

16 Вересня 2024

Більше публікацій