Send Lette
Війна і правосуддя

Вербування мера Очакова, шпигунство, коханий із “ДНР”: 88 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Київська область

Депортація з Криму до Сибіру. Ігор Вільховий — суддя з Криму. Після анексії півострова у 2014 році залишився працювати в Євпаторії, почав видавати рішення іменем Російської Федерації. Як каже прокуратура, брав участь у реалізації політики РФ для зміни демографії Криму і своїми рішеннями сприяв депортації українців — людей вивозили до віддалених регіонів Росії, зокрема до Сибіру. Вільхового обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 754/12142/22. Засідання призначено на 10 жовтня о 12:00 у Деснянському районному суді Києва (in absentia). 

Справа Януковича. Віктор Янукович ― проросійський колишній президент України, який втік до РФ після перемоги Революції Гідності. Володимир Богатир ― ексзаступник міністра юстиції України. Їх обвинувачують у насильницькій зміні конституційного ладу та захопленні влади. Справа № 757/31493/23-к. Засідання призначено на 8 жовтня о 13:30 у Дніпровському районному суді Києва (in absentia). 

ППО Одещини. Олег Мінаєв, як вважає слідство, надсилав відео і скриншоти з мітками та координатами розташування ППО в Одеській області й інформацію про пуск і проліт ракет із систем ППО. За це його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Справа № 761/25850/23. Засідання призначено на 10 вересня о 14:00 у Печерському районному суді Києва.

Керівник Горлівської міліції. Олександр Шульженко — колишній командир одного з батальйонів Горлівської міліції. Слідчі встановили, що у квітні 2014 року він погодився стати “народним керівником” Горлівського управління міліції. У травні Шульженко зібрав особовий склад та агітував міліціонерів вступати до “ДНР”. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 757/37652/24-к. Засідання призначено на 8 жовтня о 10:00 у Печерському районному суді Києва (in absentia).

Кримський прокурор. Олександр Пакула — один із прокурорів, які в листопаді 2018 року порушили кримінальну справу проти українських моряків за фактом “незаконного перетину державного кордону РФ”. Мова йде про членів екіпажу катерів ВМС ЗСУ “Бердянськ”, “Нікополь” і буксиру “Яни Капу”. Нагадаємо, 25 листопада 2018 року ці кораблі планово переходили з порту Одеси в порт Маріуполя, коли на них напали російські кораблі. Росіяни взяли українські екіпажі в полон. Пакулу обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 761/9765/22. Засідання призначено на 9 жовтня об 11:00 у Солом’янському районному суді (in absentia). 

Снайпер. Олег Ільїн — російський снайпер, служив у 15 окремій мотострілецькій “Олександрійській” бригаді 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу Росії. Як встановила СБУ, у лютому під час окупації села Перемога Ільїн убив 53-річного беззбройного місцевого, який повертався додому. Куля влучила йому в голову. Ще девʼять днів росіяни не давали селянам забрати та поховати тіло. Ільїна обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 760/9698/22. Засідання призначено на 10 вересня о 10:00 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia). 

Пропаганда для дітей. Дмитро Полковников — очільник російської мілітарної організації “Кримпатріотцентр”, служив у ВМФ РФ, учасник першої чеченської війни, де отримав звання “Героя Росії”. За даними слідства, ця організація має розгалужену мережу, що функціонує під виглядом дитячих таборів у Криму та на лівобережжі Херсонщини. Там місцевим школярам нав’язують ідеологію рашизму та ненависть до України. СБУ зазначає, що Полковников особисто закликав дітей підтримувати Росію. Його обвинувачують у порушення законів та звичаїв війни та виправдовуванні збройної агресії РФ. Справа № 760/21748/24. Засідання призначено на 11 жовтня об 11:00 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia). 

Арешт моряків. Михайло Бєлоусов — суддя з Криму, який після анексії півострова лишився працювати на окупантів. За даними слідства, він був одним із суддів, які ухвалювали рішення про арешт українських моряків, яких у січні 2019 року затримала ФСБ в українських територіальних водах та звинуватила у порушенні російського кордону. Бєлоусову інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 761/9575/22. Засідання призначено на 10 вересня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia). 

Обшуки цивільних. Віталій Разуваєв — російський командир роти, який у 2022 році був серед окупантів села Лубянка. Слідство встановило, що він разом із іншими росіянами прострелили двері приміщення, де були цивільні. Росіяни обшукували людей і погрожували їм. Разуваєва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 939/2033/24. Засідання призначено на 9 жовтня об 11:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia). 

Посилки в Росію. Євген Мурзінцев — військовий РФ, який брав участь в окупації Київщини. Із Білорусі він надіслав награбоване майно у Рубцовськ посилкою вагою 24,34 кг. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 369/6338/23. Засідання призначено на 9 о 10:30 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia). 

Награбоване — в Росію. Сергій Іванісов — військовий нацгвардії РФ. За даним слідства, Іванісов виніс із приватного будинку у Блиставиці одяг, взуття, дві машинки для стрижки, нетбук, мобільний телефон. Із Білорусі він надіслав награбоване у Рубцовськ посилкою вагою 5,68 кг. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 939/1024/23. Засідання призначено на 10 вересня о 09:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia). 

Виправдовування Росії. Слідство вважає, що Олександр Новак з Сумщини створив сайт, де публікував проросійську пропаганду, яка виправдовує збройне вторгнення. Чоловіку інкримінують глорифікацію дій РФ. Справа № 367/3439/22. Засідання заплановано на 10 вересня о 15:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області. 

Зґвалтування вагітної. Арслан Саліхов і Рінат Хакімянов — російські військові із 90-ї танкової дивізії, які окупували Броварський район у 2022 році. Слідство встановило, що Хакімянов разом зі ще одним росіянином затримали місцеву жінку в будинку. Вона сказала, що вагітна і просила її не чіпати. Саліхов, йдеться у матеріалах слідства, залишився на вулиці для охорони, а Хакімянов разом зі ще одним військовим по черзі ґвалтували жінку, при цьому вони її били, душили, вибили чотири зуби. Також Саліхов і Хакімянов нібито викрали телефони місцевих і примусили одного чоловіка рити окопи. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 361/1117/24. Засідання призначено на 7 жовтня о 14:30 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Погрози вбивством за усмішку. Іван Євдошенко — командир інженерно-технічного взводу 21-ої окремої мотострілецької бригади ЗС РФ. Слідство встановило, що у березні 2022 року у Богданівці він з іншими солдатами увірвалися у підвал будинку, де ховалися люди. Всім присутнім чоловікам наказали піднятися на вулицю, вишикуватись і віддати мобільні телефони для перевірки. У відповідь на усмішку цивільного Євдошенко наставив на нього автомат і наказав йти в поле, де його розстріляють. Від вбивства чоловіка врятував батько, який відвернув увагу росіянина. Євдошенка влітку 2022-го взяли у полон на Луганщині. З повідомлення слідчих не зрозуміло, чи досі він перебуває у полоні, але підозру йому оголосили очно. Йому інкримінують порушення законів та звичаїв війни. Справа № 361/4245/24. Засідання призначено на 7 жовтня о 17:00 у Броварському міськрайонному суді Київської області. 

Розстріл батька і сина. Олександр Кашин ― солдат нацгвардії РФ. У лютому та березні 2022 року він як окупант був на Київщині. За даними слідства, у Бучі він розстріляв батька та неповнолітнього сина, які їхали на велосипедах по гуманітарку. Вони спішилися, підняли руки і Кашин розстріляв обох. Батько загинув, а син вижив, бо прикинувся мертвим і згодом дістався дитсадка по меддопомогу. Кашина обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/2276/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 10:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Командування. Сергій Карасьов — командир підрозділу 31-ї окремої десантно-штурмової бригади. З лютого по квітень 2022 року керував операцією із захоплення Києва з західного напрямку. За тодішні події Карасьова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 367/3395/23. Засідання призначено на 7  жовтня об 11:10 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Розстріл цивільних у Бучі. Олександр Досягаєв — командир 2-го батальйону 104-го полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ РФ. За даними СБУ, на початку березня 2022 року він керував десантниками, які захопили Бучу. Його підрозділ брав участь у зачистках і фільтрації для придушення опору та залякування. За наказом Досягаєва російські десантники за дві години розстріляли на дорозі чотирьох людей — місцевого і трьох волонтерів, які проїжджали повз. Усі загинули на місці. Досягаєву інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 367/1893/24. Засідання призначено на 7 жовтня о 13:45 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).  

Знущання над родиною. Рядовий Владислав Осіпов, сержанти Петро Данилов, Денис Єрєнков і підполковник Андрій Єрмишко — військові 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Росії, які брали участь в окупації Бучі. Прокуратура встановила, що вони знущалися з місцевої родини, щоб вибити адреси військових і патріотів. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 367/2218/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 14:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Розстріл у Бучі. Денис Монахов та Євгєній Шаповалов на початку 2022 року були заступниками командирів 1-го та 2-го самохідно-артилерійських взводів артилерійських гармат “Нона-С”. Як встановило слідство, у березні 2022 року вони чергували біля гармати поруч із ЖК в Бучі і розстріляли цивільного. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/4723/24. Засідання призначено на 8 жовтня о 10:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Постріл у цивільного. Максим Біленко ― сержант 36-ї окремої мотострілецької бригади РФ, яка окупувала Бучу. За даними слідства, у березні 2022 року він побачив на вулиці чоловіка, дочекався, поки той відчинив двері авто і вистрілив йому в живіт. Сусідка вмовила росіян повезти пораненого до лікарні. Біленка обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/4583/23. Засідання призначено на 8 жовтня о 9:45 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Вбивство за відмову співпрацювати. Олексій Токмаков і Олексій Крошкін — російські військові, які як окупанти жили на території Гостомельського притулку для тварин. За їхнім наказом цивільні розвантажували та переносили ящики з боєприпасами, зброєю та амуніцією. Один із мешканців відмовився це робити через хворобу спини. Почувши це, Токмаков, каже слідство, віддав Крошкіну наказ убити чоловіка. Після кількох пострілів той загинув на місці. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/206/23. Засідання призначено на 9 жовтня о 10:40 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Пошук ветеранів АТО. Андрій Бровін — російський військовий, заступник командира повітряно десантної підготовки, брав участь в окупації Київщини у 2022 році. Слідство встановило, що він шукав ветеранів АТО/ООС у Бучі й вистрілив у цивільного. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 367/6700/24. Засідання призначено на 10 жовтня об 11:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Вбивства у Бучі. Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров і Зафар Собиров — військові 64-ї окремої мотострілецької бригади. Слідство встановило, що під час окупації Бучі вони вбили двох цивільних у їхньому будинку. Військових обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/4183/22. Засідання призначено на 10 жовтня о 12:30 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Захоплення Гостомеля. Вадим Паньков — російський командир 45-ї окремої бригади спеціального призначення Повітряно-десантних військ. Прийняв присягу на вірність народу України у 1992 році, але вже за рік став військовим РФ. У 2001 році отримав звання Героя Росії за виконання завдань на території Північного Кавказу. Планував і керував захопленням аеродрому в Гостомелі та спробами прориву на Київ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 367/8696/23. Засідання призначено на 11 жовтня о 10:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Селфі на Polaroid. Павло Пілантов — російський військовий 104-го гвардійського десантно-штурмового полку. Слідство встановило, що він обкрадав помешкання в Ірпені. Його вдалося ідентифікувати завдяки селфі, яке він зробив на Polaroid власниці пограбованого дому. Фото проявилося згодом. Після деокупації знімок передали слідчим. Піланова звинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 367/4599/22. Засідання призначено на 11 жовтня об 11:25 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Сумська область

Здача координат. Сергій Холщов був посадовцем від “Партії регіонів” у Тростянці. Його затримали поблизу лінії оборони на Сумщині. Холщов нібито проводив дорозвідку для коригування авіабомб РФ. Слідство встановило, що його завербували дистанційно. Він приховано фотографував військові об’єкти та фіксував їхні координати, а на своїй сторінці в соціальних мережах виправдовував дії російської влади. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 588/1534/24. Засідання призначено на 10 жовтня об 11:00 в Лебединському районному суді Сумської області. 

Голова громади. Олександр Ген — колишній член Партії регіонів, тричі очолював Середино-Будську громаду. У 2022-му був на цій посаді від партії “Наш край”. Коли почалось повномасштабне вторгнення, каже слідство, передавав російським військовим інформацію про ЗСУ, планував здати місто. Його затримали за підозрою у державній зраді. Справа № 591/3624/22. Засідання призначено на 11 жовтня о 10:10 у Зарічному районному суді Сум. 

Харківська область

Намісник монастиря. Михайло Пімашин ― архімандрит, намісник чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ (МП). Очевидці окупації кажуть, що він освячував російських військових, давав інтерв’ю російським пропагандистам, писав листа помічнику російського патріарха Кіріла з проханням про гуманітарну допомогу, казав, що громада підпорядковується РПЦ. Його обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ. Справа № 638/6780/23. Засідання призначено на 8 жовтня о 12:00 у Дзержинському районному суді Харкова. 

Злив секретних даних. Михайло Флюк — мешканець Харкова, Діна Шаоцзе — громадянин Китаю, керівник громадської організації “Український центр управління освітою та науковими технологіями”. За версією слідства, вони передавали секретну інформацію РФ. Флюку інкримінують держзраду, а Шаоцзе — шпигунство. Справа № 638/2734/22. Засідання призначено на 10 жовтня об 11:00 у Дзержинському міському суді Харкова. 

Катівня на Харківщині. Антон Поляков — підполковник армії РФ з позивним  “Морячок”, служить у 30-й мотострілецький бригаді Центрального військового округу РФ. Слідчі встановили, що саме він влаштував катівню у селищі Піски-Радьківські. Поляков шукав ветеранів АТО, коли підрозділ зайшов до Ізюмського району у травні 2022 року. У селищі росіяни оселилися у дитсадку, а катівню облаштували у погребі на одному з подвір’їв. У темному, вологому та холодному приміщенні людей тримали під загрозою розстрілу, а вогонь відкривали без попередження, розповідають потерпілі. Полякова обинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 638/8749/23. Засідання призначено на 10 жовтня о 13:00 у Дзержинському районному суді Харкова (in absentia). 

Погрози вбивством. Максим Янголенко — командир взводу 252-го гвардійського мотострілкового полку орденів Суворова та Олександра Невського 90-ї гвардійської танкової дивізії Центрального військового округу. Слідство встановило, що у травні 2022 року в Ізюмі він, п’яний, наказав підлеглим проникнути до приватного будинку. Госпорад вийшов назустріч із піднятими руками, попросив не стріляти. Янголенко говорив, що шукає коригувальника, стріляв у чоловіка над головою. На наступний день росіяни знову прийшли до будинку й Янголенко погрожував йому вбивством. Росіянина обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 638/1305/24. Засідання призначено на 10 жовтня о 15:30 у Дзержинському районному суді Харкова (in absentia). 

Колабораціонізм. Віталій Ткаченко з Ізюма працював помічником бурильника в “Укргазбуд”. Яка каже слідство, під час окупації він добровільно став виконуючим обов’язки старшого оперуповноваженого відділу економічної безпеки Ізюмського “відділу поліції”. Йому інкримінують колабораціонізм. Справа № 953/2305/23. Засідання призначено на 10 жовтня о 14:00 у Київському районному суді Харкова. 

Доцент. Валерій Радченко був доцентом в одному з харківських університетів. Обвинувачення вважає, що він повідомляв російське ГРУ про наслідки обстрілів у місті, розміщення ЗСУ і фортифікацій, відстежував іноземні волонтерські організації. Йому інкримінують держзраду. Справа № 953/2305/23. Засідання призначено на 9 жовтня о 10:00 у Ленінському районному суді Харкова.

Обстріли та підприємства. Едуард Колосов — мешканець Харкова. За даними обвинувачення, з ідеологічних мотивів із кінця 2022 року до вересня 2023 року передавав представнику ГРУ інформацію про наслідки ракетних обстрілів міста, розташування ЗСУ, переміщення техніки, роботу транспортних депо та підприємств. Йому інкримінують держзраду. Справа № 642/6720/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 10:00 у Ленінському районному суді Харкова. 

Продаж зерна. Дмитро Кабанець — аграрій із Куп’янського району. Слідство стверджує, що він співпрацював із окупаційною військовою адміністрацією. На підставі “патенту” від росіян продавав зерно та платив відсотки в окупаційний бюджет. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 644/3878/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 12:43 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Фермерка з Харківщини. Наталія Проценко — власниця сільгосппідприємства, депутатка Шевченківської селищної ради від ОПЗЖ. Як встановило слідство, під час окупації громади у 2022 році вона надала своє підприємство росіянам для розміщення та ремонту техніки. Крім цього, організувала продаж збіжжя до Росії. Жінці інкримінують пособництво країні-агресору. Справа № 953/1984/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 13:45 в Орджонікідзевському районному суді Харкова. 

Розчленування. Віталій Піддубний та Олексій Горбунов — військові 7-го окремого мотострілецького полку збройних сил РФ, Руслан Гончаров — 202-го мотострілецького полку ЗС РФ. Слідство встановило, що навесні 2022 року вони брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів й проводили там каральні акції проти місцевих — масово викрадали і вбивали людей. СБУ встановила, що Піддубний застрелив із автомата місцевого фермера. Щоб приховати злочин, вони разом із Горбуновим та Гончаровим розчленували і спалили тіло вбитого. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 644/502/24. Засідання призначено на 3 вересня о 10:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова (in absentia).

Зґвалтування. Еміль Ахмеров, Маммі Маммієв, Костянтин Шляпніков ― командир полку, командир відділення та водій відповідно — російські військові. Прокуратура вважає, що вони зґвалтували дівчину в минулому році під час окупації Харківщини. Справа № 638/11148/23. Засідання призначено на 10 жовтня о 10:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова (in absentia). 

Вчителька. Валентина Коротун була вчителькою в Гусинському ліцеї. Під час окупації стала директоркою, повідомила учителям, що ліцей буде працювати за російськими стандартами і склала список охочих лишитися. Разом з вчителями вона поїхала в Росію навчатися викладати за новими правилами. Їй інкримінують колабораційну діяльність. Справа № 646/6704/23. Засідання призначено на 7 жовтня о 10:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова. 

Допомагав “націоналізації”. Едуард Лебеденко — аграрій із Куп’янська. За даними обвинувачення, під час окупації він надавав приміщення фірми окупантам і сприяв “націоналізації” майна інших фермерів, які виїхали. Власне підприємство чоловік перереєстрував у “податковій” окупантів, продавав зерно до Росії. Його обвинувачують у пособництві державі-агресору. Справа № 639/947/23. Засідання призначено на 15 квітня об 11:00 у Червонозаводському районному суді Харкова. 

Бізнес під час окупації. Анатолій Головко — колишній депутат сільради на Харківщині, власник агрофірми. Слідство вважає, що він пішов на співпрацю з росіянами та запропонував допомогти з вивезенням зерна. Головко перереєстрував бізнес в окупаційній адміністрації, почав сплачувати податки до бюджету Росії і дозволив росіянам розмістити та ремонтувати техніку в своїх приміщеннях, давав їм паливо. Його обвинувачують у пособництві державі-агресору. Справа № 953/3006/23. Засідання призначено на 9 жовтня об 11:15 у Червонозаводському районному суді Харкова. 

Допити у Балаклії. Павло Каширський — старший оперуповноважений відділу УФСБ Росії по Балтійському флоту. Він разом із іншими росіянами під час окупації у 2022 році у Балаклії шукав людей із проукраїнською позицією, правоохоронців, військових. Слідство встановило, що за його наказом викрали, допитували та били двох чоловіків. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 610/1715/24. Засідання призначено на 8 жовтня о 9:30 в Балаклійському районному суді Харківської області (in absentia). 

Дім для росіян. Володимир Самойлов — пенсіонер із Чугуївського району. Як встановило слідство, під час окупації він розміщував росіян у своєму домі, розчищав трактором територію для облаштування їхніх позицій. Чоловіка звинувачують у колабораціонізмі. Справа № 610/579/23. Засідання призначено на 9 жовтня о 14:00 у Балаклійському районному суді Харківської області. 

Чернігівська область

Напади й пограбування. Фаіль Хуснутдінов — російський військовий, який у 2022 році був серед окупантів Андріївки у Чернігівській області. Слідство встановило, що він разом із іншими росіянами грабував цивільні об’єкти. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 748/3438/24. Засідання призначено на 7 жовтня о 10:00 у Чернігівському районному суді (in absentia). 

“Шут”. Михайло Казановський з Іванівки, що в прикордонні Чернігівщини. За даними слідства, ФСБ завербувала його в березні 2022 року під час окупації. Тоді він отримав оперативний псевдонім “Шут” та інструкції щодо розвідувально-підривної діяльності. Слідство встановило, що він збирав дані про дислокацію українських військових у регіоні, аби росіяни били по них артилерією. Казановського затримали під час виконання завдання. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 744/291/24. Засідання призначено на 9 жовтня о 14:00 у Чернігівському районному суді. 

Донецька область 

Позиції ЗСУ. Олександр Кошелев ― мешканець Костянтинівки. Як встановило слідство, протягом грудні 2022 ― січня 2023 року чоловік поширював через Telegram інформацію про розташування артилерійських підрозділів та вогневих позицій ЗСУ. Його взяли під варту й інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 233/5002/24. Засідання призначене на 8 жовтня о 13:00 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Коригування вогню і “коханий з ДНР”. Маргарита Волкова ― одна з трьох жінок із Торецька, яких обвинувачують у передачі інформації росіянам. Вісімнадцятирічна Волкова телефоном познайомилася з солдатом “ДНР”, із яким почала стосунки. Разом із двома іншими жінками вона нібито передавала росіянам інформацію про розміщення ЗСУ в Бахмуті й Торецьку, а також локації електростанцій для прицільних ударів. Її затримали за підозрою у державній зраді. Справа № 225/643/23. Засідання призначене на 7 жовтня о 10:30 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк — мешканець Слов’янська, працював на місцевому заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію військових та озброєння ЗСУ, напрямки руху техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Ще він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Справа № 243/5257/23. Засідання призначене на 7 жовтня о 15:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Інформатор і спроба самогубства. Віктор Рибников зі Слов’янська працював патологоанатомом. За даним слідства, у 2022 році він через соцмережі повідомляв представникам РФ про базування ЗСУ, вказував місця на карті, просив “накрити” ці координати “Градами” чи “Ураганами”. Під час затримання намагався вбити себе ножем, але його врятували. Рибникову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 243/3077/22. Засідання призначене на 8 жовтня о 16:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Із “ДНР” у фітнес-центр. Станіслав Притула — мешканець Донеччини. Як стверджує слідство, у 2014 році він вступив до розвідвійськ “ДНР”, захоплював адмінбудівлі й інфраструктуру в Горлівці. Згодом переїхав до Вінниці, де влаштувався у фітнес-центр та намагався приховати минуле. Притулі інкримінують участь у терористичній організації. Справа № 233/6088/23. Засідання призначене на 9 жовтня о 15:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Полонений “деенерівець”. Микола Сур — уродженець Донецька, має судимість. У 2015 році пройшов “строкову службу” у “ДНР”. У 2022 році його мобілізували до окупаційних збройних сил. Він увійшов до “штрафного” загону “Шторм”. Під час боїв за Нью-Йорк його підрозділ зазнав нищівних втрат. Ті, хто вижили, здалися в полон. Чоловіка обвинувачують у держзраді. Справа № 229/6317/24. Засідання призначене на 7 жовтня о 16:00 у Дружківському міському суді Донецької області.

ЗСУ в Бахмуті. Роман Третьяк — мешканець Бахмута. Його затримали в червні 2022 року. Як встановило слідство, він через Telegram передавав представнику ФСБ інформацію про місця скупчення українських військових, їхньої техніки й складів. Спершу справу розпочали за статтею про держзраду, проте нині чоловіка звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Справа №  229/2566/22. Судове засідання призначене на 10 жовтня о 09:30 у Дружківському міському суді Донецької області.   

ЗСУ в Дружківці. Як каже слідство, Ірина Дробина з серпня 2022 року надсилала співрозмовнику у Telegram інформацію про розміщення ЗСУ у Дружківці. Жінка перебуває під “нічним” домашнім арештом. Їй інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Справа № 229/1835/22. Засідання призначене на 10 жовтня о 10:00 у Дружківському міському суді Донецької області.

Дніпропетровська область

Український військовий. Олександр Проняєв у грудні 2023 року потрапив до ЗСУ за мобілізацією. Отримав посаду електрика взводу спеціальних робіт ремонтно-відновлювального батальйону. Як встановило слідство, через проросійські погляди він з власної ініціативи протягом грудня 2023 ― січня 2024 року інформував росіян про розташування ЗСУ. Зокрема надіслав ФСБ у Telegram скриншот мапи із позначенням тренувального табору ЗСУ. На суді адвокат підсудного вказував, що той має психічне захворювання після смерті батька. Проняєв пояснив, що дійсно передав інформацію, але не розумів, що робить. Розповів, що після мобілізації зателефонував брату в Росію і той пообіцяв його витягти. Потім йому повідомили маршрут, яким можна виїхати. Через тиждень служби він передав координати розташування військової частини брату. Чоловіку інкримінують держзраду. Справа № 187/536/24. Засідання призначене на 10 жовтня о 13:00 у Петриківському районному суді Дніпропетровської області.

Командир “Ахмата”. Апти Алаудінов ― колишній секретар Ради економічної безпеки Чеченської республіки, заступник очільника 2-го армійського корпусу “Народної міліції ЛНР”, командир загону спеціального призначення “Ахмат”. За даними обвинувачення, у березні–квітні 2022 року він командував загоном “Ахмат”. “Кадирівці” під його керівництвом окупували Луганську область. Аллаудінову інкримінують посягання на територіальну цілісність України. Справа № 201/15421/23. Засідання призначене на 10 жовтня об 11:00 у Заводському районному суді Дніпродзержинська (Кам’янське) Дніпропетровської області (in absentia).

До ФСБ через ЄС. Тетяна Олексик — мешканка Донеччини. За версією слідства вона передавала геолокації підрозділів ЗСУ в районі Краматорська. Для цього через ЄС виїжджала до РФ, де зустрічалася з “куратором” від ФСБ — колишнім очільником розвідки артилерії, який визначив їй основні завдання та канали комунікації через клірика УПЦ (МП). Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 175/43/24. Засідання призначене на 9 жовтня о 14:00 у Дніпропетровському районному суді.

Директор стадіону. Анатолій Москаленко на момент окупації Куп’янська очолював місцевий стадіон “Спартак”. Як каже слідство, він лишився працювати при окупантах, сприяв організації роботи за російськими стандартами, організовував заходи, футбольні матчі з російською символікою. Захист Москаленка стверджує: немає доказів, що він виконував накази окупаційної адміністрації, а футбольні матчі були лише для дітей. Натомість у мережі є фото, де на стадіоні є російські військові як глядачі. Москаленку інкримінують пособництво країні-агресору. Справа № 183/1489/23. Засідання призначене на 7 жовтня о 14:30 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Зґвалтування у Маріуполі. Олег Балашов раніше судимий, з 2014 року воював в Україні у складі окупаційної армії РФ. За даними обвинувачення, у березні 2022 року він зґвалтував жінку у Маріуполі під загрозою розправи з її родиною. Справа № 205/1739/24. Засідання призначене на 10 жовтня о 10:00 у Ленінському районному суді Дніпра (in absentia).

Лист Путіну. Олександр Горбенко з Кривого Рогу вже вдруге потрапляє під суд. У 2015 його засудили за посягання на територіальну цілісність України — поширював газету “Новоросія”. Спершу його засудили до ув’язнення, але під час апеляції чоловік вийшов під заставу 43 тисячі гривень. Його дружина Юлія Горбенко писала листа Путіну з проханням дозволити їхній дочці з родиною жити в РФ, бо її чоловік “політв’язень”, а вони вірять у “єдиний народ”. Зараз Горбенка обвинувачують у державній зраді — він нібито передав РФ місце розташування міської лікарні та райради, зберігав у машині набої, корпус гранати і запал дистанційної дії. Скаржився суду, що в колонії його б’ють і психологічно тиснуть на нього. Справа № 210/3372/22. Засідання призначене на 10 жовтня о 15:00 у Дзержинському районному суді Кривого Рогу. 

Запорізька область

Син начальника охорони Януковича. Ян Заневський — співробітник ФСБ, син колишнього начальника охорони президента Януковича. Слідство встановило, що Заневський бере участь у фільтрації людей на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей. Люди, які змогли виїхати з окупації, розповідали, що він їх катував. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 335/3484/24. Засідання призначене на 9 жовтня о 14:30 в Орджонікідзевському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Миколаївська область

Вербування мера Очакова. Едуард Шевченко ― колишній командир 73-го морського центру Сил спеціальних операцій. У березні 2023 року його затримала СБУ. За версією слідства, за завданням окупантів він передавав інформацію про наслідки обстрілів. А згодом нібито спробував завербувати міського голову Очакова, радником якого працював на той момент. Шевченку інкримінують держзраду. Справа № 483/1839/23. Засідання призначене на 8 жовтня о 13:00 у Заводському районному суді Миколаєва

Коригування по Чорноморській косі. Олександр Помикалов, В’ячеслав Амбросов, Дмитро Земляков, Ірина Землякова — з Миколаївщини. За даними слідства, вони інформували росіян про розташування ЗСУ на Чорноморській косі. Їх обвинувачують у держзраді та поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 487/2117/24. Засідання призначене на 7 жовтня об 11:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Аеродроми ЗСУ. Володимир Лохін із Миколаєва, за даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення виїхав за кордон і почав активно підтримувати РФ. Його дистанційно завербували російські спецслужби. Повернувшись в Україну, він шукав локації військових аеродромів з бойовою авіацією ЗСУ. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 487/3007/24. Засідання призначене на 9 жовтня об 11:00 у Заводському районному суді Миколаєва

Скриншоти. Сергій Григоровський — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, з ідеологічних мотивів він передавав представнику РФ інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік робив скриншоти на Google-мапах місць розташування техніки чи особового складу. Його взяли під варту й інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 488/894/24. Засідання призначене на 7 жовтня о 13:30 у Корабельному районному суді Миколаєва.

Вербування військового. Олександр Каргін із Миколаєва, за даними слідства, намагався вивідати в українського військового список його побратимів. Інформацію планував передати росіянам. Чоловіку інкримінують держзраду. Справа № 490/2054/22. Засідання призначене на 7 жовтня о 14:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Коригування у Миколаєві. Богдан Осерський з Миколаєва. За версією слідства, він повідомив у Telegram-канал інформацію про розташування українських військових. Чоловіка взяли під варту. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 490/3791/22. Засідання призначене на 9 жовтня об 11:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Одеська область

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом, якому Дрямов надіслав фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Справа № 947/6918/24. Засідання призначене на 7 жовтня о 12:00 у Київському районному суді Одеси.

Катування патрульних. Олександр Науменко — начальник управління Росгвардії в Ростовській області. За даними слідства, з березня 2022 року він був одним із очільників окупаційного режиму у Херсоні. Віддав наказ катувати двох затриманих співробітників патрульної поліції, вибивати із них зізнання про співпрацю з ЗСУ та змушувати їх видати інформацію про атовців. Науменку інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 521/217/23. Засідання призначене на 10 жовтня о 12:00 у Малиновському районному суді Одеси (in absentia).

Працівник колонії. Андрій Рубан працював молодшим інспектором відділу охорони Дар’ївської виправної колонії № 10. Після окупації Херсонщини продовжив працювати в підпорядкуванні окупаційному управлінню виконання покарань. Чоловіка взяли під варту й інкримінують держзраду. Справа № 521/14212/23. Засідання призначене на 8 жовтня об 11:30 у Малиновському районному суді Одеси. 

Власниця Telegram-каналу. Слідство вважає, що Людмила Старченко з Одещини поширювала у своєму Telegram-каналі дописи з виправданням нападу Росії, інформацію про розташування ЗСУ, а про останнє ще й закликала повідомляти. Їй інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Справа № 521/17524/23. Засідання призначене на 7 жовтня о 14:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Херсонська залізниця. Валерій Кравченко — колишній працівник Сервісного центру МВС у Херсоні. Як каже слідство, під час окупації він влаштувався на Херсонську залізницю і як заступник начальника налагодив роботу на вокзалі, видавав зарплату в рублях. Йому інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 521/13847/23. Засідання призначене на 8 жовтня о 13:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Шпигунство. Володимир Семеніхіна родом із Одеси, Марія Большакова — з РФ. Вони — подружжя. За даними слідства, їх завербували в Росії та доручили переїхати до Одеси. Після повномасштабного вторгнення їх “розконсервували” для збору інформації про ЗСУ. Вони втерлися в довіру до військового повітряно-ракетних сил і вивідували інформацію. Їх затримали й звинуватили у шпигунстві. Справа № 522/8371/23. Засідання призначене на 8 жовтня о 14:00 у Приморському районному суді Одеси.

Херсонська область

Очільниця “виборчої дільниці”. Валентина Савіцька з Херсонщини впродовж липня–вересня 2022 року допомагала окупантам проводити “референдум” з приєднання області до Росії. Як встановило слідство, жінка очолила “дільничну комісію” у Комишанській школі. Також Савіцька оформила російський паспорт. Їй інкримінують колабораціонізм. Справа № 650/1021/24. Засідання призначене на 9 жовтня о 13:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Вихователька. Євгенія Ричковська з Бериславського району, працювала вихователькою у дитсадку. Слідство вважає, що вона допомагала окупантам проводити “референдум” щодо приєднання області до РФ. Також вона була на святкуванні “дня прапора РФ”. Жінці інкримінують колабораціонізм. Справа № 650/1150/24. Засідання призначене на 9 жовтня о 14:30 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Дружина українського військового і “референдум”. Анна Вершиніна з Бериславського району, за даними обвинувачення, допомагала росіянам проводити “референдум”. Наразі вона під вартою. Захист просив про пом’якшення запобіжного заходу, адже вона має неповнолітню дитину, а її чоловік, який служить в ЗСУ, отримав поранення. Вершиніну обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 650/2897/24. Засідання призначене на 9 жовтня о 16:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.  

Окупаційний виборчком. Олена Ярошенко з Бериславського району, каже слідство, була заступницею голови “виборчкому”. Організовувала голосування на “референдумі” щодо приєднання до Росії, агітувала ставити потрібні відмітки у “бюлетенях”. Жінці інкримінують колабораціонізм. Справа № 650/370/24. Засідання призначене на 10 жовтня о 14:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області. 

Окупаційний очільник Нової Каховки. Володимир Лєонтьєв працював фінансовим директором і заступником генерального директора в каховській компанії “Чумак”, приятелював із тодішнім її співвласником Карлом Стуреном. Також був одним із представників каховської філії ТОВ “Уніфер”, керівником ТОВ “Уніфер Смарт Рейн”, одним із керівників новокаховського заводу будматеріалів № 1. У 2022 році очолив окупаційну адміністрацію Нової Каховки, заходив до будівлі Каховської міськради разом із окупаційними військами та місцевим кримінальним авторитетом Віталієм Єфименком, який пообіцяв розправи над проукраїнськими місцевими. У соцмережах публічно заперечував, що людям треба гуманітарна допомога від української влади і заявляв, що треба налагодити зв’язки з Росією. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 954/266/23. Засідання призначене на 9 жовтня о 13:00 у Нововоронцовському районному суді Херсонської області (in absentia).

Катування струмом. Ян Заневський — співробітник ФСБ, син колишнього начальника охорони президента-втікача Віктора Януковича. За даними слідства, під час окупації він катував старосту села Надеждівка. У вересні 2022 року росіяни затримали старосту й відвезли до катівні, яку облаштували в будівлі Національної поліції Херсонської області. Чоловіка утримували в антисанітарії, обмежували в їжі та доступу до туалету. Заневський допитував старосту, вимагав видати місця зберігання зброї і розказати про співпрацю з партизанами. Староста відповідав українською мовою й все заперечував. Заневський бив його по голові кулаками і ногами, чоловіка катували електрострумом. Заневського обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 766/14523/24. Засідання призначене на 10 жовтня о 14:00 у Херсонському міському суді (in absentia). 

Депортація в’язнів. Олег Тютюрай був помічником начальника у Північній виправній колонії №90. Після окупації, встановило слідство, він очолив місцеве СІЗО. За наказом росіян організував звідти перевезення 150 людей до колоній на окупованих територіях. Надалі їх вивезли до російських тюрем. У 2022 році автомобіль Тютюрая підірвали, однак той вижив. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 766/10357/24. Засідання призначене на 10 жовтня об 11:00 у Херсонському міському суді (in absentia). 

Агітація. Світлана Ашуркова — мешканка Станіслава. У вересні 2022 року, каже слідство, вона за гроші допомагала окупантам проводити “референдум”. Зокрема обходила подвір’я людей, закликала голосувати за приєднання до Росії. Жінці інкримінують колабораціонізм. Справа № 766/10357/24. Засідання призначене на 10 жовтня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Розстріл цивільного. Ігор Турко та Денис Чернов — військові 126-ї окремої бригади берегової оборони 22 Армійського корпусу Берегових військ ВМФ Південного військового округу ЗС РФ. Як з’ясувало слідство, у травні 2023 року вони п’яні проникли на подвір’я селянина в Новій Збур’ївці. Вони жорстоко побили 64-річного чоловіка. Він спробував сховатися у будинку, росіяни зайшли за ним та розстріляли з автоматів. Обом інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 650/1147/24. Засідання призначене на 7 жовтня о 09:00 у Херсонському міському суді (in absentia). 

Зґвалтування ручкою. Роман Попов — військовий 143-го полку оперативного призначення 50-ї окремої бригади оперативного призначення Нацгвардії РФ. Його впізнав потерпілий, якого викрали та понад два тижні утримували і катували в ізоляторі тимчасового тримання. Слідство встановило, що Попов разом із трьома військовими тримав потерпілого, у той час, як ще один солдат РФ ґвалтував його кульковою ручкою в анальний отвір. Після катувань росіяни взяли 100 тисяч гривень у дружини потерпілого і лише потім відпустили його. Попова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 766/4546/24. Засідання призначене на 7 жовтня о 10:00 у Херсонському міському суді (in absentia).

Тюремник. Євген Соболєв очолював колонію у Херсоні. За даними слідства, перейшов на бік ворога — очолив окупаційне управління виконання покарань. Видав розпорядження про переміщення в’язнів Голопристанської, Північної, Дар’ївської виправних колоній та Херсонського слідчого ізолятора до Криму. Усього вивезли 1700 людей, надалі їх розмістили у тюрмах по всій Росії. Соболєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 766/3040/23. Засідання призначене на 8 жовтня о 13:00 у Херсонському міському суді (in absentia).

Робота на окупантів. Микола Потапенко під час окупації Херсона, каже слідство, став спеціалістом відділу реєстрації транспортних засобів окупаційного управління Внутрішніх справ у Херсонській області. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 766/5954/23. Засідання призначене на 9 жовтня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Співробітник колонії. Сергій Куликовський працював у Дар’ївській виправній колонії. Як каже слідство, він співпрацював із росіянами — став молодшим інспектором групи нагляду відділу безпеки окупаційної виправної колонії № 90. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 766/9905/23. Засідання призначене на 9 жовтня о 15:00 у Херсонському міському суді.

Чиновник. Вадим Штепенко — колишній очільник пресслужби Херсонської ОДА, у 2011 році працював директором херсонського комунального рекламного підприємства. Під час окупації, каже слідство, перейшов на бік РФ та виготовляв агітаційні матеріали для референдуму, переоформив власне рекламне підприємство відповідно до російського законодавства та виконував замовлення окупаційної адміністрації. Справа № 766/5148/23. Засідання призначене на 10 жовтня о 13:10 у Херсонському міському суді.

“Референдум”. Едуард Топтуненко — пенсіонер із села Микільське Херсонської області. Під час окупації, каже слідство, носив селом урни для голосування на “референдумі” з приєднання області до Росії. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 766/2483/24. Засідання призначене на 10 жовтня о 13:00 у Херсонському міському суді.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Війна і правосуддя
Полонений росіянин, наведення на нагородження військових і “Мотор Січ”: 59 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

30 Вересня 2024

Війна і правосуддя
Обстріл Грози, вербування мера Очакова і шпигунство для Китаю: 67 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

20 Вересня 2024

Війна і правосуддя
Російському командиру Соловову висунули звинувачення в утриманні сотень людей у підвалі школи в Ягідному

Чернігівський районний суд провів перше засідання по суті у справі російського військового Семена Соловова із позивним “Клен”, якого обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 КК України). Прокуратура встановила, що саме він наказав утримувати у підвалі цивільних із села Ягідне. Виконавців цього наказу вже засудили. 

18 Вересня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Насильницькі зникнення
Мешканка Мелітополя, яку разом з чоловіком викрали окупанти, померла в російському ув’язненні

Мелітополь — одне з тих українських міст, яке Росія захопила в перші ж дні повномасштабного вторгнення. Росіяни відразу почали вдиратися до будинків, викрадати цивільних, залякувати їх і придушувати спротив окупантам. Серед тих, кого забрали, подружжя Тетяни й Олега Плачкових.

4 Жовтня 2024

Аналітика
Росія має відповісти за злочини проти людяності: у Варшаві презентували нове розслідування

Під час щорічної правозахисної конференції ОБСЄ у столиці Польщі МІПЛ презентувала масштабне розслідування про те, як Росія переслідує українців. Це вже друга його частина. У ній не лише детально описано злочини, скоєні російськими військовими у Київській, Чернігівській і Сумській областях, але й зафіксовано місця утримання українців, шляхи вивезення їх в Росію, названо імена і військові підрозділи, причетні до цих злочинів.

3 Жовтня 2024

Адвокація
У Варшаві закликали створити новий трибунал над російськими воєнними злочинцями

Сьогодні у рамках щорічної конференції з людського виміру ОБСЄ коаліція “Україна. Пʼята ранку” організувала публічну дискусію “У пошуках справедливості. Як має виглядати архітектура правосуддя в Україні, виходячи з досвіду потерпілих та потреб системи правосуддя”.

2 Жовтня 2024

Більше публікацій