Send Lette
Війна і правосуддя

Розголошення держтаємниці від командира, воєнні злочини та справа Дудіна: 72 справи щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Київська область

Кримський суддя. Олексій Нанаров — суддя з Євпаторійського суду. Після анексії Криму залишився працювати на окупантів. У 2017 році він ухвалив рішення про видворення з півострова правозахисника Костянтина Сізарєва. Нанарова звинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 754/18236/23. Засідання призначено на 14 жовтня о 09:30 у Деснянському районному суді Києва (in absentia).

Суд над українськими моряками. Віктор Можелянський — колишній суддя Київського районного суду Сімферополя, який перейшов на службу до окупантів. Він обирав запобіжний захід українським морякам, яких захопили російські військові у нейтральних водах у районі Керченської протоки. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 754/4075/22. Засідання призначено на 16 жовтня о 10:00 у Деснянському районному суді Києва (in absentia).

Комісар із Криму. Євгеній Сліпченко ― військовий комісар Красноперекопська та Красноперекопського району в Криму. До окупації був військовим комісаром Красноперекопського об’єднаного міського військового комісаріату, а у 2014 році перейшов на службу до окупантів. Здійснював примусовий призов кримців на строкову службу до армії РФ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 752/11014/22. Засідання призначено на 14 жовтня об 11:00 у Дніпровському районному суді Києва (in absentia).

Провокації в комендантську годину. Віталій Бяльський — мешканець Києва. Як каже слідство, він ходив містом під час комендантської години і провокував конфлікти з військовими та правоохоронцями. Все стрімив у соцмережах. Так він підігравав російським пропагандистам у розхитуванні суспільних настроїв в Україні та видавав розташування блокпостів. Його обвинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. Справа № 758/2964/24. Засідання призначено на 14 жовтня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

“Гдє больнічка воєнних, знаєш?” Іван Каптель — громадянин РФ, який жив у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що Каптеля завербували російські спецслужби, коли він їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав росіянам у месенджерах інформацію про розташування ЗСУ. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Справа № 750/2679/23. Засідання призначено на 17 жовтня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

Скандальні співи в Лаврі. Анатолій Войтенюк — архімандрит УПЦ (МП). На одному з відео з Києво-Печерської Лаври парафіяни  співають “Звон плывет, плывет над Россией, пробуждается матушка-Русь”. За даними слідства, саме Войтенюк дозволив ці співи, щоб утвердити ідеологію про належність України, Росії та Білорусі до однієї “Святої Русі”. Йому інкримінують заперечення збройної агресії РФ. Справа № 757/7721/23-к. Засідання призначено на 15 жовтня о 09:30 у Печерському районному суді Києва.

Мінні поля та пошук HIMARS. Ростислав Цуканов — колишній прокурор Київської місцевої прокуратури №6. Він не пройшов атестацію в прокуратурі, відтак отримав посвідчення адвоката. Слідство встановило, що чоловік намагався отримати мапи українських мінних полів на Київщині, Чернігівщині та східних областях, розвідував можливі бойові позиції HIMARS та склади з боєприпасами і паливом для ЗСУ. Цуканова затримали. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 760/7541/24. Засідання призначено на 16 жовтня о 13:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Бізнесмен Нагорний. У 2018 році СБУ звинуватила у держзраді українського бізнесмена Тимофія Нагорного. За версією слідства, його завербувала ФСБ у 2014 році на акції “Марш миру” у Москві. Йому нібито доручили створити проросійську партію. Нагорного арештували, він вийшов із СІЗО під заставу, але апеляція повернула його під варту. У листопаді 2022 року суд не продовжив йому запобіжний захід. Справа № 760/14715/19. Засідання призначено на 17 жовтня о 10:30 у Печерському районному суді Києва.

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в “ЛНР” роздавати дітям “гуманітарку” та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що “саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі”. СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та “створення інформаційної картинки”. Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, волинського осередку “Антифашистського комітету України”, білоруської общини “Сябри Волині”. Михайло теж причетний до “Сябрів Волині”, керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО “Авангард”. Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Справа № 760/7138/22. Засідання призначено на 17 жовтня о 13:00 у Солом’янському районному суді міста Києва.

Керівник Харківської СБУ. Роман Дудін — колишній голова Управління СБУ в Харківській області. У 2022 році Володимир Зеленський звільнив Дудіна і сказав, що той “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе”. СБУ повідомила йому про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби без поважних причин. Він провину не визнає. Справа № 953/5843/23. Засідання призначено на 15 жовтня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Працівники Кабміну. Анатолій Бай і Віталій Гордина — працівник секретаріату Кабміну та його колишній колега. СБУ встановила, що вони з 2015 року працювали на російські спецслужби під агентурними іменами “Гаврилов” і “Канатоходець” і весь цей час передавали ФСБ дані про роботу українського уряду. Гордина і Бай заперечують вину і заявляють, що після затримання СБУ вибивала з них свідчення катуваннями. Їх обвинувачують у державній зраді. Справа № 761/12172/22. Засідання призначено на 15 жовтня о 14:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Посилки через Білорусь. Микита Фатнєв — солдат російської нацгвардії. Як з’ясували слідчі, 24 лютого 2022 року він брав участь в окупації Бучанського району. У селах Блиставиця та Мироцьке він з іншими нацгвардійцями обкрадав будинки. Награбоване відправляли через білоруську пошту. Фатнєву інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 939/1258/24. Засідання призначено на 15 жовтня об 11:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

“У всьому винні США”. Дмитро Корнійчук — блогер, називає себе “політичним ‎аналітиком”. Слідство встановило, що він через Telegram, YouTube та Х (Twitter) виправдовував агресію РФ проти України. Він стверджував, що повномасштабне вторгнення в Україну розпочав не Путін, а Байден, і загалом у всьому винні США. Раніше був частим гостем на телеканалах “112 Україна”, “НАШ” та NewsOne. Чоловіка обвинувачують у виправданні агресії РФ проти України. Справа № 369/5746/24. Засідання призначено на 16 жовтня о 10:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Єфрейтор із Бурятії. Надбіт Дабаєв — російський військовий, який брав участь в окупації села Гавронщина. Слідство вважає, що там він застрелив цивільного, коли вибивав із нього зізнання про службу в ЗСУ. Також він імітував страту кількох місцевих. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 370/816/23. Засідання призначено на 16 жовтня о 12:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області (in absentia).

Розстріл цивільного. Дмитро Калінович — єфрейтор, стрілець-оператор 4-ї десантно-штурмової роти 3-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ. За даними слідства, у березні 2022 року під час окупації Київської області він розстріляв 60-річного мешканця села Козаровичі. Свідчення у справі дав полонений російський військовий. Каліновича обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 363/581/24. Засідання призначено на 14 жовтня об 11:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia). 

“Проти сатаністів та гомосексуалістів”. Віктор Щербина називає себе активістом, у метро голосно вмикав із колонок запис із текстом, спрямованим проти “сатаністів і гомосексуалістів” і тримав два плакати з закликами “протистояти цьому злу”, повторюючи наративи РФ, та водночас жертвувати гроші на потреби українських солдатів на Донбасі. Його обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ проти України. Справа № 363/581/24. Засідання призначено на 15 жовтня об 11:00 в Іванківському районному суді Київської області.

Вбивства у Бучі. Чингіз Атантаєв — 37-річний російський військовий родом із Магадану. Останні кілька років Чингіз Атантаєв мешкав у Пскові, там дислокуються 104-й і 234-й десантно-штурмові полки. Його ідентифікували із запису камер, на яких зафіксовані страти дев’яти місцевих беззбройних чоловіків на вулиці Яблунській в Бучі. Його обвинувачують у порушенні звичаїв та законів війни. Справа № 370/731/24.  Засідання призначено на 15 жовтня о 14:00 в Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Допит і катування. Олександр Васильєв, Олексій Булгаков, Дугар Шожоєв ― військові 15-ї мотострілецької бригади РФ. Булгаков і Васильєв наказали рядовому Шожоєву вивести з дому місцевого жителя для допиту. Чоловіка відвели до катівні в школі, де били, гасили недопалки на його тілі та погрожували вбити. Росіян обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 361/4941/24. Засідання призначено на 14 жовтня о 09:45 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Пограбування. В’ячеслав Бояркін, Аблай Нуртишев, Данил Бороденко, Нікіта Харьков, Євгеній Петряшин — російські військові. За даними слідства, під час окупації Київщини вони вдиралися до помешкань цивільних і грабували їх. Чоловіків обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 361/3366/23. Засідання призначено на 15 жовтня о 12:30 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Зґвалтування на Київщині. Михайло Романов — російський командир, підрозділ якого окупував Київщину навесні 2022 року. Слідство вважає, що він убив чоловіка, а потім разом із побратимами зґвалтував жінку. Місцеві жителі знайшли його сторінку “ВКонтакті”. Романова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 361/8369/24. Засідання призначено на 17 жовтня о 10:30 у Броварському міськрайонному суді (in absentia).

Вбивство за телефон. Тимур Сеферов — 32-річний контрактник 15-ї окремої мотострілецької бригади Центрального військового округу ЗС РФ. Під час окупації Київщини у 2022 році він у селі Мокрець, як вважає слідство, разом із іншими росіянами обстрілював і грабував будинки. СБУ встановила, що він убив чоловіка, коли забирав у нього телефон. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 361/3674/24. Засідання призначено на 17 жовтня об 11:15 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розвіддані в цукерках. Ігор Чорний до 2020 року працював науковим співробітником СБУ. За даними слідства, його завербували спецслужби РФ. Він мав передати інформацію з грифом “таємно” через пенсіонера Олександра Чимиркова, котрий зацікавив росіян через проросійські погляди. Як каже слідство, пенсіонер мав отримати від есбеушника у коробці з цукерками флешку з даним щодо науково-технічних розробок СБУ та передати її в РФ. Обох викрили у 2020 році, посадовець перебуває під вартою, пенсіонер — під особистим зобов’язанням. Їм інкримінують держзраду. Справа № 361/6777/21. Засідання призначено на 18 жовтня о 14:30 у Броварському міськрайонному суді Київської області.

Сумська область

Погрози та мародерство. Євгеній Сухобоков — російський заступник командира взводу. Разом із військовими Ігорем Лабутіним, Маадиром Ондаром і Умедджоном Гульмірзоєвим у березні 2022 року вони як окупанти були в селі Ворожба. Слідство каже, що вони вдерлися до будинку місцевої, утримували її, пограбували, а Сухобоков розстріляв автомобіль сина жінки. Викрадене майно оцінюють у понад 37 тисяч гривень, пошкодження авто — у понад 64 тисячі гривень. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 950/3703/23. Засідання призначено на 16 жовтня о 10:00 у Лебединському районному суді Сумської області (in absentia).

Коригування артилерії. Слідство вважає, що Андрій Полулях під час окупації Охтирського району допомагав росіянам: супроводжував колону військової техніки, допомагав коригувати артилерію, повідомляв про розташування підрозділів ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою. Його обвинувачують у держзраді. Справа № 588/1043/22. Засідання призначено на 15 жовтня о 13:00 в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.

Списки тероборони Сум. Володимир Артюх колись був головою держархіву Сумської області, балотувався до міської ради від партії “За майбутнє”. Станом на 2022 рік був почесним головою обласної Спілки ветеранів Афганістану. СБУ затримала його під час спроби передати списки тероборонівців росіянам, які планували викрадати, катувати та вбивати цих людей. Артюха обвинувачують у державній зраді. Справа № 591/3267/22. Засідання призначено на 14 жовтня о 13:10 у Зарічному районному суді Сум.

Співпраця з окупантами. Юрій Рагулін — мешканець Сумської області. За версією слідства, під час окупації на початку 2022 року він допомагав російським військовим заселятися у місцеві навчальні заклади, видавав людей, які б могли чинити спротив. Чоловіку інкримінують держзраду. Справа № 592/5412/22. Засідання призначено на 16 жовтня о 10:30 у Зарічному районному суді Сум.

Харківська область

Пенсіонери МВС. Павло Колесник і Сергій Смельницький — пенсіонери МВС із Харкова. За даними слідства, влітку 2022 року вони зняли та передали росіянам через Telegram розташування ЗСУ. Обом інкримінують держзраду. Справа № 639/295/23. Засідання призначено на 14 жовтня об 11:30 у Жовтневому районному суді Харкова.

Допомога росіянам. Михайло Чигринов із Вовчанська. Слідство встановило, що він із перших днів вторгнення допомагав росіянам пально-мастильними матеріалами, житлом і продуктами. Чигринов допомагав їм орієнтуватися на місцевості та показав дороги, відомі лише тутешнім, намагався придушити опір місцевих. Він нібито “зливав” дані людей, які допомагали ЗСУ. Прокуратура встановила, що він організував розграбування військової частини Нацгвардії, складів “Вовчанського м’ясокомбінату”, приміщень цукрового заводу у селищі Білий Колодязь Чугуївського району. Йому інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 953/1172/23. Засідання призначено на 16 жовтня об 11:00 у Київському районному суді Харкова.

Гроші за неповнолітню. Айнур Шафіков ― російський військовий, чий підрозділ у 2022 році окупував село Первомайське Купʼянського району. Слідство встановило, що він побив батька дівчинки, який не захотів “продати” її. Росіяни зупинили чоловіка з дружиною і донькою на блокпосту. Сказали, що дівчинка занадто красива та запропонували батькові 200 тисяч рублів за неї. Після відмови і сварки росіяни знайшли будинок родини та побили чоловіка. Шафіков разом із іншими окупантами повів чоловіка на розстріл до будинку культури, де облаштували катівню, його довго мучили, а потім зробили постріл у повітря та відпустили. Шафікова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 644/9874/23. Засідання призначено на 15 жовтня об 11:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова (in absentia).

Переобладнання лікарень. Ігор Капленко ― колишній депутат Куп’янської районної ради. У 2022 році під час окупації, каже слідство, наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі російських окупантів. Був “керівником відділу охорони здоров’я військово-цивільної адміністрації Куп‘янського району РФ”. У 2023 році СБУ затримала Капленка. Під час оголошення підозри повністю визнав свою провину. Його обвинувачують у колабораційній діяльності. Справа № 646/2068/23. Засідання призначено на 15 жовтня о 09:30 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Начальник окупаційної поліції. Євген Лісняк — колишній правоохоронець із Харкова, який із 2014 року переїхав на окуповану Луганщину, де працював у “МВД”. За даними слідства, він очолив окупаційну поліцію у Куп’янську. Грабував місцевих, зокрема відібрав Toyota Land Cruiser у жінки, погрожуючи її батькові. За це його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 646/4862/23. Засідання призначено на 15 жовтня о 09:30 у Червонозаводському районному суді Харкова (in absentia).

Розповідь чоловіку в Росії про ЗСУ. Світлана Мічуріна — мешканка Куп’янського району. Як каже слідство, у квітні 2022 року вона розповідала телефоном своєму колишньому чоловіку, який живе в Росії, про розташування ЗСУ в районі. У грудні 2023 року її засудили до шести років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації. Жінка провину не визнала, пояснювала, що спілкувалася з чоловіком на побутові теми, а відповідь на його запитання про розміщення техніки ЗСУ вигадала, аби він захвилювався і передав кошти на утримання доньки. Апеляційний суд скасував вирок та відправив справу на повторне слухання. Справа № 646/2341/23. Засідання призначено на 17 жовтня о 15:00 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Селфі грабіжників. Владислав Барвіт, Максим Вешняков, Владислав Воробйов, Микола Желєзнов, Віталій Назаров, Владислав Привалов, Ришат Хусаїнов, Руслан Шехмаметьєв, Андрій Шипов ― військові РФ. Позаминулоріч вони окупували село Циркуни. Навесні вони вдерлися в будинок місцевих і викрали техніки на 342 тисячі гривень, а також авто. Власниця будинку була за кордоном. Її техніка була синхронізована з хмарним сховищем, у квітні на її акаунт прийшли фото росіян, які грабували її дім і пиячили. Вони фотографували самі себе. Тепер їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 16 жовтня о 13:10 у Харківському районному суді Харківської області (in absentia).

Чернігівська область

Розстріл трьох братів. Костянтин Смирнов і Денис Подгорний — начальник військової поліції округу та його підлеглий. Слідство встановило, що під час окупації Чернігівщини у 2022 році Смирнов наказав Подгорному розстріляти трьох братів. Один з них вижив. Росіян обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 743/908/24. Засідання призначено на 15 жовтня о 09:30 у Ріпкинському районному суді Чернігівської області (in absentia).

Чернігівський залізничник. Юрій Донцов керував підрозділом Укрзалізниці. Слідство вважає, що він передавав росіянам інформацію про критичну інфраструктуру Чернігова, той вину заперечує. Донцова обвинувачують у державній зраді. Справа № 751/6543/23. Засідання призначено на 18 жовтня об 11:30 у Новозаводському районному суді Чернігова.

Керівник підрозділу “Укрзалізниця”. Віктор Якунін ― екскерівник підрозділу “Укрзалізниці”. Прокуратура вважає, що він за вказівками збирав і передавав росіянам інформацію щодо розташування обʼєктів критичної інфраструктури. Чоловіка затримали у лютому 2023 року. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 748/1326/23. Засідання призначено на 18 жовтня о 11:30 у Новозаводському районному суді міста Чернігова.

Дніпропетровська область

Депутат із Куп’янська. Олександр Радченко ― засновник і генеральний директор Куп’янського молочноконсервного комбінату. За часів президентства Ющенка очолював місцеву РДА, згодом безуспішно балотувався до Харківської облради від “Батьківщини”. У 2022 році став депутатом Куп’янської райради від “Слуги народу”. Під час окупації, каже слідство, співпрацював з росіянами: перереєстрував підприємство у “податковій” окупантів, відкрив рахунки в російському банку, відвантажував продукцію до окупованої Луганщини. У жовтні 2022 року його затримала СБУ. Радченку інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 183/258/23. Засідання призначене на 15 жовтня о 15:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Розголошення держтаємниці. Сергій Гайдаш у 2022 році був начальником відділу розвідки штабу Регіонального управління Сил територіальної оборони “Схід”. За посадою він мав узагальнювати військово-розвідувальну інформацію, яка надходить захищеними каналами зв`язку з оперативно-тактичних угруповань, та передавати керівництву. Однак це робили його підлеглі і надсилали зведення йому в Signal. Водночас посадові інструкції забороняють поширювати інформацію з грифом держтаємниці через соцмережі. У матеріалах справи згадується, що один із військових передав інформацію представникам РФ. Гайдашу інкримінують розголошення держтаємниці. Справа № 201/11642/23. Засідання призначене на 14 жовтня о 14:00 у Красногвардійському районному суді Дніпра.

“Російський крейсер нікуди не піде”. Шалва Сидоренко, за версією слідства, планував передавати росіянам інформацію про переміщення ЗСУ. Для цього через соцмережу spaces.im попросив знайомого з Харкова повідомляти про розташування Сил оборони. Співрозмовник звернувся до правоохоронців і під їхнім контролем передав фейкові дані, які Сидоренко відправив росіянам. При обшуці у Сидоренка вдома знайшли патрони до АК-47. У соцмережах він підтримував російську армію, зокрема запостив фото російського корабля з підписом “Російський ракетний крейсер нікуди не піде”, поширив зображення російського гелікоптера та військового, обрамлене георгіївською стрічкою. Також він написав, що Росія розвивала Україну з часів Київської Русі й “плем’я, від якого Україна відмовилася, тепер вчинило так само, тож за відхід треба платити”. За висновком амбулаторної судово-психіатричної експертизи, чоловік має психічне захворювання, втім “усвідомлював свої дії та керував ними”. Його скерували на примусову госпіталізацію до психіатричного медзакладу. У судових засіданнях він бере участь онлайн з лікарні. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Справа № 953/7648/22. Засідання призначене на 15 жовтня о 14:00 у Ленінському районному суді Дніпра.

Локація ЗСУ. Ярослав Земський — мешканець Дніпра. Як каже обвинувачення, влітку 2023 року він передав співрозмовнику у Telegram інформацію про розташування блокпосту, особового складу й техніки ЗСУ. Безпосередньо вказав локації на скриншоті з Google Maps. Співрозмовник передав дані росіянам. На суді захисник Земського скаржився, що під час затримання правоохоронці психологічно і фізично тиснули на його клієнта. Земського звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 205/11104/24. Засідання призначене на 14 жовтня о 14:00 у Ленінському районному суді Дніпра.

Херсонський депутат. Ілля Карамаліков — депутат Херсонської міської ради від Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. За версією слідства, він передавав Росії дані щодо проукраїнських політиків, активістів і правоохоронців. Закликав посадовців регіону співпрацювати з окупантами, а також видав росіянам затриманого місцевими самооборонівцями російського військового. Карамалікова взяли під варту, він провину заперечує. Його звинувачують у держзраді. Справа № 214/4857/22. Засідання призначене на 15 жовтня о 14:00 у Жовтневому районному суді Кривого Рогу.

Робота на ворога. Олександр Політаєв живе у Кривому Розі. За даними слідства, він через месенджери передавав російським військовим інформацію про ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою. Йому інкримінують держзраду. Справа № 214/6689/22. Засідання призначене на 17 жовтня о 13:00 у Саксаганському районному суді Кривого Рогу.

Житомирська область

Наведення на нагородження військових. Ганна Іващенко жила у Добропільському районі Донецької області. За версією слідства, протягом листопада-грудня 2023 року жінка передавала російській розвідці інформацію про дислокацію ЗСУ, зокрема координати блокпостів, розташування українських військових і техніки у Добропіллі. В одному з повідомлень писала про ЗСУ на території пожежної частини, у відділку поліції, де нагороджували відзнаками. Крім цього, повідомила про ППО західного виробництва й просила про масований удар по ньому. Жінку звинувачують у держзраді. Справа № 279/4273/24. Засідання призначене на 17 жовтня об 11:30 у Богунському районному суді Житомира.

Працівниця колонії. Юлія Куліш — інспекторка Житомирської виправної колонії. Як каже обвинувачення, вона вчинила держзраду. Відомо, що жінку спершу утримували у Київському СІЗО, проте згодом прокурор наполіг, аби її етапували до Житомирської виправної колонії, де вона працювала. Справа № 295/11047/24. Засідання призначене на 16 жовтня о 15:30 у Богунському районному суді Житомира.

Запорізька область

Volkswagen Touareg. Костянтин Лисенко до 2014 року працював оперуповноваженим управління МВС у Запорізькій області. Його звільнили, коли він не пройшов переатестацію. Під час окупації частини Запорізької області у 2022 році він, стверджує слідство, погодився на співпрацю з окупантами й очолив Дніпроруднівський відділ міліції. Ця структура займалася фільтрацією місцевих. Слідство встановило, що під час однієї з перевірок Лисенко наказав відібрати авто Volkswagen Touareg у чоловіка, який намагався виїхати з окупації. Лисенку інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 332/1272/24. Засідання призначене на 17 жовтня о 15:00 у Заводському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Депортація. Микола Опришко — керівник окупаційного “Головного управління МВС у Запорізькій області”, Костянтин Разигрін — керівник тамтешнього окупаційного “управління з питань міграції”. За даними слідства, ці росіяни депортували людей з тимчасово окупованої частини Запорізької області. Зокрема, викрали з власної оселі й утримували 74-річного мешканця Пологів. Потім чоловіка примусово перевезли до прикордонного пункту з Латвією та наказали пішки йти до кордону близько 10 кілометрів. Їм інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 333/5566/24. Засідання призначене на 14 жовтня о 09:30 у Комунарському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Блогерка. Крістіна Ножкіна — блогерка із Запоріжжя. За даними слідства, вона заперечувала воєнні злочини Росії. Наприклад, говорила, що вбивства у Бучі були “вкидом”, щоб зірвати домовленості у Стамбулі. Заявила, що Києву було набагато вигідніше підірвати Каховську ГЕС, ніж росіянам. Наразі її сторінку в соцмережі видалили, вона записала вибачення перед Україною. Жінку обвинувачують у виправдовуванні російської агресії. Справа № 333/8198/23. Засідання призначене на 15 жовтня о 15:00 у Комунарському районному суді Запоріжжя.

Заклик підняти прапор РФ. Анатолій Совгир — мешканець Запорізької області. Як каже СБУ, в “Однокласниках” він поширював дописи із закликом до захоплення області Росією, агітував встановлювати російський прапор на держустановах. Також схвалював війну, яку називав “спецоперацією”, дискредитував українську владу та ЗСУ. У нього вдома знайшли символіку Партії Шарія. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ. Справа № 314/3947/24. Засідання призначене на 14 жовтня о 14:00 у Вільнянському районному суді Запорізької області.

Російська служба. Олександр Фомін і Віктор Чудак — колишні правоохоронці з Василівського району. Слідство встановило, що вони погодилися на співпрацю з росіянами та пішли в їхню поліцію. На “службі” знущалися з цивільних. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 317/2944/24. Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Запорізькому районному суді Запорізької області (in absentia).

Адмін каналу. В’ячеслав Блажко з Запорізької області адміністрував Telegram-канал “Supernova+”. У ньому поширювали інформацію про переміщення техніки ЗСУ в Запорізькій і Харківській областях. Захист стверджує, що підсудний співпрацює зі слідством і як один із адміністраторів каналу надав паролі, висловлював патріотичну позицію та допомагав війську. Блажку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 334/5186/24. Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Ленінському районному суді Запоріжжя. 

Змушували копати окопи. Олексій Кошель, Андрій Кошель, Михайло Видиш та Микола Дереза — колишні правоохоронці з Запорізької області. Як встановило розслідування, вони влаштувалися працювати в окупаційну поліцію, допомагали викрадати та утримувати місцевих. Потім людей примусово відправляли копати окопи для росіян неподалік лінії фронту. Їх звинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 337/4647/24. Засідання призначене на 15 жовтня о 09:00 у Хортицькому районному суді Запоріжжя (in absentia). 

Ворожий інформатор. Анатолій Таранін — мешканець Запоріжжя. Як з’ясувалося у суді, чоловік не має паспорта громадянина України, а лише часів УРСР. За даними слідства, протягом жовтня 2022 року — квітня 2023 року через проросійські погляди він повідомляв представнику РФ у Telegram про розташування ЗСУ. Зокрема, декілька разів написав про вихід катерів українських військових з бухти у Запоріжжі, повідомив про розгортання установки залпового вогню неподалік міста та переміщення і склад групи військових. Чоловіку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 331/3527/24. Засідання призначене на 14 жовтня об 11:30 у Шевченківському районному суді Запоріжжя.

Львівська область

Соратниця Медведчука. Інна Іваночко — очільниця Львівської облорганізації ОПЗЖ та громадського руху Медведчука “Український вибір — право народу” у регіоні. Іваночко обвинувачують в антиукраїнській діяльності та просуванні ідеї федералізації України. Прокуратура встановила, що вона організовувала конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надати особливий економічний і культурний статус Галичині, від’єднати її і дати автономію. В інтерв’ю російським медіа жінка як “політична експертка” поширювала вигадки пропаганди про русофобію, фашизм, нацизм та бази НАТО в Україні. Її обвинувачують у держзраді. Справа № 461/1308/23. Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Галицькому районному суді Львова.

Миколаївська область

Працівниця станції переливання крові. Ірина Мазур працювала реєстраторкою медичного відділу станції переливання крові у Миколаєві. За даними обвинувачення, у березні 2022 року мешканець Херсона, який перейшов на бік РФ, залучив її до агентурної мережі задля підривної діяльності проти України. Жінка мала збирати розвідувальну інформацію. Завдяки посаді вона отримала доступ до списку військових одного з підрозділів і сфотографувала його, щоб передати росіянам. Мазур інкримінують замах на держзраду. Справа № 487/3600/22. Засідання призначене на 17 жовтня о 13:30 у Заводському районному суді Миколаєва. 

Блокпост на “Нібулоні”. Олександр Абрамов працював на розвезенні питної води у Миколаєві. Як встановило слідство, через проросійські погляди він погодився на пропозицію росіянина інформувати про ЗСУ на території міста. У січні 2024 року він написав співрозмовнику адресу військового шпиталю, повз який проїжджав, і припустив, що там могли бути військові. На питання про блокпости згадав, що бачив один на території порту суднобудівного заводу, який викупило підприємство “Нібулон”. Він прикріпив кілька посилань з локаціями на Google maps та сказав, що там також може бути ремонтна база. Абрамову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 487/4512/24. Засідання призначене на 16 жовтня о 13:30 у Заводському районному суді Миколаєва. 

Одеська область

Позиції ЗСУ. Іван Баурда — мешканець Одеси. Як каже слідство, він збирав для росіян розвіддані про бойові позиції ЗСУ в місті. На його телефоні знайшли карти з “цілями” повітряних ударів ворога по українському узбережжю Чорного моря. Також, твердить слідство, він контактував зі штабом “Вагнера” і московським ОМОНом. Баурду звинувачують у держзраді. Справа № 947/10139/23. Засідання призначене на 14 жовтня о 13:00 у Київському районному суді Одеси.

Направлення на МСЕК. Раїса Костенко працювала завідувачкою одеської амбулаторії №3 Центру первинної медико-санітарної допомоги №3. За версією слідства, у змові з Василем Маргітичем, сімейним лікарем Центру, і медсестрою Тетяною Александровою жінка за гроші підробляла направлення на МСЕК. Висновки такої комісії дають можливість оформити інвалідність. Обвинуваченим інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ та підробку документів. Справа № 947/22312/24. Засідання призначене на 16 жовтня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Чиновник при окупантах. Олександр Ліберт працював керівником середньої ланки у Басейновому управлінні водних ресурсів нижнього Дніпра, що в Херсоні. Під час окупації міста, каже слідство, став “заступником” директора цієї ж структури, яку росіяни підпорядкували собі. На “посаді” організовував робочий процес, повідомляв співробітникам про те, що треба працевлаштуватися до окупантів. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 521/8300/23. Засідання призначене на 14 жовтня о 15:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Слідчий при росіянах. Олександр Сендецький — мешканець Херсона, до 2020 року працював інспектором у місцевому ізоляторі. Слідство каже, що він став виконуючим обов’язки слідчого Суворівського відділення поліції, яке створили росіяни. Він виїжджав на виклики в авто з позначкою “Z”, проводив слідчо-оперативні дії. Один зі свідків розповів, що Сендецький обіцяв йому убезпечити роботу магазина за 5 тисяч гривень, які треба було платити щотижня. Сендецькому інкримінують колабораціонізм. Справа № 521/9359/23. Засідання призначене на 15 жовтня об 11:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Здача позицій ЗСУ у Херсоні. Олег Тимошенков — мешканець Херсона. За даними слідства, під час окупації він передавав представника ФСБ інформацію про розташування ЗСУ та місцевих активістів й ветеранів АТО. Чоловік перебуває на лікуванні у психіатричному закладі. Йому інкримінують пособництво державі-агресору. Справа №521/8094/23. Засідання призначене на 15 жовтня о 13:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Здача ветеранів АТО. Сергій Жданов — мешканець Білозерського району Херсонської області, був судимий за крадіжку. Під час окупації громади, протягом травня-листопада 2022 року, каже слідство, він допомагав росіянам: здавав інформацію про ветеранів АТО, допомагав обшукувати їхні будинки, показував росіянам зручні дороги, перепродував російську гуманітарку місцевим і частину вторгованого віддавав окупантам. Також допомагав їм грабувати оселі людей, які виїхали. Жданову інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 522/8930/23. Засідання призначене на 15 жовтня о 13:00 у Приморському районному суді Одеси.

“Одеська республіка”. Євген Доленко з Одеси — екоактивіст, займався флористикою. Навіть збирався балотуватися у нардепи, розмістив свою рекламу на громадському транспорті. За даними обвинувачення, його політичну діяльність мала фінансувати ФСБ. Він нібито планував у разі окупації очолити “Одеську республіку”, і за гроші повідомляв росіянам про розміщення українських сил оборони та наслідки обстрілів. Доленку інкримінують держзраду. Справа № 522/7828/24. Засідання призначене на 15 жовтня о 15:30 у Приморському районному суді Одеси.

Херсонська область

Скид вибухівки на цивільних. Степан Суминін — єфрейтор 10-ї окремої бригади спеціального призначення військ РФ. Слідство каже, що у травні 2023 року Суминін атакував дроном з вибухівкою цивільних чоловіка і жінку в селі Одрадокам’янка на Херсонщин. Чоловік отримав тяжкі поранення. Суминіну інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Справа № 650/3777/24. Засідання призначене на 18 жовтня о 9:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області (in absentia).

Робота на окупантів. Ігор Малай — мешканець Херсона. Під час окупації, каже обвинувачення, він став молодшим інспектором виправної колонії № 90, яку окупанти підпорядкували собі. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 766/5743/24. Засідання призначене на 15 жовтня о 09:15 у Херсонському міському суді.

“Охорона здоров’я” окупантів. Світлана Межерицька — депутатка Херсонської обласної ради, яка до грудня 2022 року очолювала Управління охорони здоров’я міськради. Після захоплення Херсона росіянами, каже слідство, Межерицька стала начальницею “управління” охорони здоров’я окупаційної адміністрації. На посаді вона використовувала псевдоніми. Межерицька стверджує, що не працювала на росіян, проте не може пояснити свій підпис на документах. Справа № 766/8419/24. Засідання призначене на 15 жовтня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Кухар колонії. Ігор Жосан працював із 1999 по 2022 рік начальником їдальні Північної виправної колонії №90, що в Херсоні. Під час окупації продовжив роботу. Як пояснив у суді, з 2016-го був вільнонайманим працівником, а з 45 років мав право не носити форму. Чоловік стверджував, що не підписував з окупантами трудових договорів та не отримував від них ніякого звання, лише зарплату в рублях, організовував харчування в’язнів. Посвідчення з його фото у формі російського зразка пояснив фотошопом. Жосану інкримінують колабораціонізм. Справа №766/1474/23. Засідання призначене на 15 жовтня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Масований обстріл Херсона. Олег Макаревич — командувач угруповання військ збройних сил РФ “Днєпр”, Аркадій Марзоєв — командувач 22-го армійського корпусу Чорноморського флоту РФ, Дмитро Жаркіх — командир 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ ЧФ РФ. За даними слідства, під їхнім керівництвом 3 травня 2023 року масовано обстріляли Херсон. Через це загинули 24 людини, ще 51 дістала поранення. Наказ на вогневе ураження без розрізнення цивільних і військових об’єктів віддав генерал Макаревич. Генерал Марзоєв займався підготовкою масованого удару, а Жаркіх командував обстрілом. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справа № 766/1133/24. Засідання призначене на 16 жовтня о 13:15 у Херсонському міському суді (in absentia).

Катування. Віктор Бедрик та Олександр Чичкан — заступник командира і військовий 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ. Як встановила прокуратура, у 2022 році в Херсоні Бедрик і Чичкан тримали щонайменше 11 людей у підвалі апеляційного суду і били їх руками, ногами, палицями та іншими предметами, катували електричним струмом. Слідство встановило, що Чичкан особисто бив потерпілих. Затримання і допити тривали від 3 до 10 днів. У червні 2022 року від численних травм загинуло двоє чоловіків. Росіян обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Справа № 766/7468/23. Засідання призначене на 16 жовтня о 13:30 у Херсонському міському суді (in absentia).

Тюремник. В’ячеслав Малков у 2020 році очолював Північну виправну колонію №90. Під час окупації, каже слідство, він працював у колонії, яку росіяни перетворили на катівню. Малкову інкримінують колабораціонізм. Справа № 766/2125/23. Засідання призначене на 17 жовтня о 09:30 у Херсонському міському суді.

Вивезення дітей до Криму. Інеса Чамлай — колишня заступниця директора Херсонської обласної екстреної меддопомоги. За даними слідства, під час окупації жінка співпрацювала з росіянами і розпорядилася передати окупантам 24 автомобілі “швидкої”. Ними росіяни вивозили дітей із Херсонщини в Крим і Росію, евакуювали поранених російських військових. Жінку затримали під час спроби виїхати з України в Європу. Їй інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 766/4568/24. Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Пособництво РФ. Олексій Кучер з Херсона, за даними слідства, допомагав окупантам. На суді його представляє родич, адже чоловік потребує психіатричного лікування. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді примусового поміщення до психіатричної клініки. Кучера звинувачують у пособництві державі-агресору. Справа № 766/11789/23. Засідання призначене на 15 жовтня об 14:10 у Херсонському міському суді.

Дрова для окупантів. Микола Крачковський з села Благодатне. За даними слідства, восени 2022 року він через проросійські погляди допомагав окупантам — рубав для них дрова та відносив на позиції, викрав вугілля у місцевій школі. Зі слів свідка, росіяни за “наведенням” обвинуваченого обшукали його помешкання. Крачковському інкримінують пособницвто державі-агресору. Справа № 766/8035/24. Засідання призначене на 17 жовтня о 10:00 у Херсонському міському суді.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Війна і правосуддя
У Молдові затримали кремлівського ідеолога війни проти України

У Молдові затримали Дмитра Чистіліна, якого називають ідеологом збройної агресії Росії проти України. В Україні він очолював громадські організації, які мімікрували під міжнародні інститути й просували проросійські інтереси. Чистілін виїхав із України задовго до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

8 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
Вербування мера Очакова, шпигунство, коханий із “ДНР”: 88 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

4 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
Полонений росіянин, наведення на нагородження військових і “Мотор Січ”: 59 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

30 Вересня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Військовополонені
У Росії до довічного увʼязнення засудили азовця Сергія Михайленка і відправили його у Сибір

Сергій Михайленко — боєць бригади “Азов”. Разом із побратимами вийшов із Азовсталі 20 травня 2022 року. Швидкого обміну, як обіцяли, не сталося, для понад тисячі українських захисників почався жах російського полону. Поруч із неналежними умовами утримання і тортурами, над військовополоненими розпочалися показові судилища. За злочини, яких ті не вчиняли.

11 Жовтня 2024

Насильницькі зникнення
Журналістку Вікторію Рощину, яка померла в російському полоні, тримали в одному з найжорстокіших ізоляторів Росії

Про СІЗО № 2 у Таганрозі колишні полонені розповідають як про тюрму з найжорстокішими тортурами. Саме тут утримували журналістку Вікторію Рощину, про смерть якої стало відомо вчора, 10 жовтня.   

11 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
У Молдові затримали кремлівського ідеолога війни проти України

У Молдові затримали Дмитра Чистіліна, якого називають ідеологом збройної агресії Росії проти України. В Україні він очолював громадські організації, які мімікрували під міжнародні інститути й просували проросійські інтереси. Чистілін виїхав із України задовго до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

8 Жовтня 2024

Більше публікацій