Send Lette
Cards

Сергій Спартесний

Сергій Спартесний

Дата зникнення: 18 липня 2023 року

Місце зникнення: Енергодар, Запорізька область

 

Сергій Спартесний — працівник ЗАЕС із Енергодара. Коли РФ окупувала місто, Сергій залишився вдома. У липні 2023-го до нього додому вдерлися росіяни: помешкання незаконно обшукали, а Спартесного відвезли у місцевий відділок поліції. Цивільний, якого тримали в полоні разом із ним, розповів: окупанти звинувачують Сергія в тому, що він нібито розклеював проукраїнські листівки в Енергодарі, на прохання СБУ стежив за ФСБ і колаборантом із ЗАЕС, а також навчав тероборонівців. Однак дружина Спартесного Наталія відкидає ці звинувачення. Жінка припускає, що росіяни тримали її чоловіка в жахливих умовах у підвалі. Із власних джерел знає, що одяг заручників був вкритий пліснявою, їх не водили на прогулянки і катували:

— Я знаю, що росіяни всім одягають на голову пакети, зав’язують скотчем навколо шиї та застосовують електричний струм. Підозрюю, що до мого чоловіка теж.

Медичної допомоги в райвідділку поліції Сергієві окупанти не надавали, попри його проблеми зі здоров’ям. У липні 2024-го вони звинуватили Спартесного у “шпигунстві” та перевели в СІЗО Донецька. На допити росіяни возять його у Мелітополь. Наталія Спартесна дізналася, що чоловік у поганому фізичному стані.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Зеленський підписав другий закон для імплементації Римського статуту: як тепер каратимуть воєнних злочинців

У серпні Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Римського статуту — цього останні кілька років очікували правозахисники. МІПЛ опитала експертів з міжнародного права, які брали участь в адвокації та ухваленні цих змін, аби дізнатися про їхні очікування від змін і що вони означають на практиці.

24 Жовтня 2024

Адвокація
У російському ув’язненні перебуває близько 300 цивільних з деокупованих північних областей

Затримання, утримання і переміщення українських цивільних Росією, а також так звані “судові процеси” над ними — схожі на всіх окупованих територіях України, що свідчить про умисну політику РФ. Таку заяву зробила Тетяна Катриченко, виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини, під час пресбрифінгу “Справа Вікторії Рощиної: як захистити права цивільних, незаконно затриманих РФ”.

24 Жовтня 2024

Насильницькі зникнення
Росіяни етапували у Владімірський централ херсонця Павла Запорожця, засудженого за “міжнародний тероризм”

У Росії почали виконувати вирок колишньому українському правоохоронцю Павлу Запорожцю. Чоловіка викрали в Україні, депортували, звинуватили в “міжнародному тероризмі” й уже понад два роки утримують у неволі. Аби заплутати сліди Запорожця, його весь час переміщують із одного місця утримання в інше. У жовтні чоловіка помістили у Владімірський централ, де утримують особливо небезпечних злочинців.

21 Жовтня 2024

Більше публікацій