Send Lette
Війна і правосуддя

Втеча від мобілізації в російську армію, військовий медик із Криму та воєнні злочини: 78 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Донеччина

Втеча від мобілізації в російську армію. Артур Ян — мешканець Тарутинської громади Одеської області. З початком повномасштабного вторгнення він, заявляє слідство, виїхав до Молдови за хабар у 6 тисяч доларів, щоб втекти від мобілізації. Звідти їхав до брата в Росію, але дорогою вони посварилися і Як лишився сам на сам. Жив у знайомого, через безробіття пішов служити за контрактом в російську армію. Його відправили на війну в Україну, де він потрапив у полон до ЗСУ. Переконує, що втік із позицій, адже росіяни з нього знущалися через те, що він українець. Яну інкримінують державну зраду. Справа № 229/4991/24. Засідання призначено на 29 жовтня о 10:00 у Дружківському міському суді.

Херсонщина

Робота в колонії. Сергій Шимків під час окупації Херсона став молодшим інспектором у Північній колонії № 90. За даними обвинувачення, він наглядав за людьми, яких утримували окупанти. Слідчі знайшли російську документацію, яка підтверджує його працевлаштування. Чоловік провину визнає частково. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 766/4579/23. Засідання призначено на 30 жовтня о 13:50 у Херсонському міському суді.

Катування струмом. Ян Заневський — співробітник ФСБ, син колишнього начальника охорони президента-втікача Віктора Януковича. За даними слідства, під час окупації він катував старосту села Надеждівка. У вересні 2022 року росіяни затримали старосту й відвезли до катівні, яку облаштували в будівлі Національної поліції Херсонської області. Чоловіка утримували в антисанітарії, обмежували в їжі та доступу до туалету. Заневський допитував старосту, вимагав видати місця зберігання зброї і розказати про співпрацю з партизанами. Староста відповідав українською мовою й все заперечував. Заневський бив його по голові кулаками і ногами, чоловіка катували електрострумом. Його обвинувачують у порушеннях законів і звичаїв війни. Справа № 766/10363/24. Засідання призначено на 30 жовтня о 13:30 у Херсонському міському суді (in absentia).

Ще сім справ із Херсонщини — у новій таблиці МІПЛ: катування в Новій Каховці, вихователька в дитсадку, впровадження освітніх стандартів РФ, окупаційна міграційна служба, бухгалтерка при окупантах, планування окупації області та окупаційний експерт зі зброї.

Київщина

Держслужбовець, який чекав на окупантів. Ігор Анташкевич до 2024 року працював начальником відділу мобілізаційної роботи Верховного Суду України. Це структура, яку в рамках судової реформи замінили на однойменний Верховний Суд, та через законодавчі казуси не змогли ліквідувати. Як каже слідство, спілкуючись із колегами чоловік заперечував суверенітет України, пропонував “віддати” Росії південні регіони та Харківську область, героїзував найманців “Вагнера” та підтримував захоплення Львова й північних областей. Його обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ. Справа № 753/9667/24. Засідання призначено на 28 жовтня о 10:00 у Дарницькому районному суді Києва.

Військовий медик із Криму. Тарас Синичак — колишній кримський військовий, підполковник Центру медичної реабілітації “Судак”. Його затримали у 2016 році українські прикордонники під час перетину пункту пропуску “Каланчак” за підозрою у дезертирстві. Згодом інкримінували й держзраду. Спочатку суд засудив Синичака до восьми років позбавлення волі, проте згодом апеляційна інстанція відправила справу на новий розгляд. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 756/12709/18. Засідання призначено на 30 жовтня об 11:00 в Оболонському районному суді Києва.

Гроші та зброя для окупантів. Роман Прокопець — житель села у Вишгородському районі Київщини. За даними слідства, у березні 2022 року він передавав харчі окупантам, а також незаконно придбав та зберігав мисливську зброю і запал дистанційного керування для вибухівки. Чоловіка взяли під варту. Провину заперечує, а свідки з-поміж місцевих жителів розповідають, що під час окупації він допомагав односельцям з їжею та евакуацією. Люди підтвердили, що лишили йому ключі від будинків, аби він за ними наглядав. Також розповіли, що надали доступ до місць, де зберігалася зброя, та дозволили її забрати, якщо буде загроза, що окупанти знайдуть сховок. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 363/1366/22. Засідання призначено на 30 жовтня о 15:40 у Вишгородському районному суді Київської області.

Ще 24 справи з Київщини — у новій таблиці МІПЛ: Янукович, кримські судді, провокації в комендантську годину, лайк в соцмережах, “рух пацифістів”, дискредитація волонтерів, міністр транспорту РФ, посилки награбованого в Росію, катування, воєнні злочини, втеча до добробату після співпраці з росіянами та видача старости села росіянам.

Сумщина

Патріотичний мер і колабораціонізм. Віктор Ладуха — очільник Буринської громади Сумської області. За даними слідства, під час окупації у 2022 році він допомагав російським військовим із розселенням та забезпеченням. Водночас сам Ладуха записував відео про те, що громада має патріотичний дух і боронитиме Україну. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Справа № 574/849/22. Засідання призначено на 31 жовтня о 10:00 у Конотопському міськрайонному суді Сумської області.

Ще дві справи з Сумщини — у новій таблиці МІПЛ: директорка школи при окупантах, заселення росіян під час окупації.

Харківщина

Блокпости росіян. Микола Сєнічкін — мешканець села Вербівка. Як каже слідство, під час окупації він із ідеологічних мотивів приєднався до росіян. Чергував на блокпостах у Балаклії, перевіряв документи місцевих. Свідки розповіли, що чоловік носив камуфляж російського зразка з прапором РФ на шевроні. Вже після деокупації області він, за даними слідства, передав росіянам інформацію про розташування українських військових. Його обвинувачують у пособництві державі-агресору. Справа № 610/1069/24. Засідання призначено на 31 жовтня о 13:00 у Балаклійському районному суді Харківської області.

Ще чотири справи з Харківщини у новій таблиці МІПЛ: здача координат ЗСУ, лісівник і поліцейський в окупації.

Волинь

Письменник-пропагандист. Сергій Бортніков — письменник з Луцька, автор детективів. Він співзасновник громадської організації “Російський культурний центр”, яка згодом змінила назву на “Центр міжкультурних комунікацій”. Як встановило слідство, у своїх дописах та переписках він виправдовував збройну агресію Росії проти України. Серед іншого заперечував тимчасову окупацію частини території України. Повторював російську пропаганду, що Україна “8 років бомбила Донбас”, що наша держава “ісконно російська земля”. Його обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ. Справа № 161/13531/24. Засідання призначено на 30 жовтня о 15:00 у Луцькому міськрайонному суді.

Одещина

Зрадник чи потерпілий. Ігор Гуряков — колишній начальник Херсонського слідчого ізолятора. Як каже слідство, під час окупації він перейшов на бік росіян. Допомагав їм налагоджувати окупаційний орган, що опікувався виправними закладами. Обвинувачений доводить, що до останнього працював за українським законодавством та питав у керівництва, як діяти далі, адже в СІЗО перебували 200 в’язнів. Захист Гурякова твердить, що росіяни його затримали й катуванням примусили співпрацювати. Він навіть є потерпілим у справі за обвинуваченням російського військового у катуванні людей у Херсоні. Чоловіка обвинувачують у державній зраді. Справа № 521/2017/23. Засідання призначено на 31 жовтня о 13:00 у Малиновському районному суді Одеси.

“Композитор” із ЗСУ. Вадим Карпов — колишній офіцер ЗСУ. У 2018 році його затримала СБУ. Як встановило слідство, Карпов домовився з ФСБ за гроші передавати інформацію про працівників СБУ, силовиків та військових. Для конспірації він використовував псевдо “Композитор”. Користуючись посвідченням журналіста, він фіксував переміщення української військової техніки. Карпов намагався завербувати знайомого співробітника СБУ. Натомість той передав йому флешку з фейковими розвідданими. Обвинувачений провину визнав. Доводив, що йому були потрібні гроші на лікування батька. У 2019 році Карпова засудили до трьох років тюрми, хоча прокуратура просила про 12 років. За “законом Савченко” він вийшов з-під варти. Прокуратура оскаржила вирок, справу направили на повторний розгляд. Також через необ’єктивність суддів прокуратура просила змінити суд, який слухатиме провадження. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 521/2017/23. Засідання призначено на 1 листопада о 10:00 у Приморському районному суді Одеси.

Ще чотири справи з Одещини — у новій таблиці МІПЛ: прохання обстріляти Одесу, юрист Партії Шарія, чиновник при окупантах, власниця Telegram-каналу.

Рівненщина

Підполковниця СБУ. Анжеліка Кобзєва з 1996 року працює в управлінні СБУ Рівненської області головною спеціалісткою з оперативних питань, має звання підполковниці. За даними слідства, у серпні 2022 року в спілкуванні вона виправдовувала російське вторгнення, представляла війну як внутрішній громадянський конфлікт. У декларації слідчого СБУ з Рівненської області за 2015 рік Анжеліка Кобзєва вказана як мачуха, а батьком зазначений Сергій Кобзєв, котрий також обвинувачується у глорифікації дій РФ. Анжеліка Кобзєва перебуває під домашнім арештом. Її обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ. Справа № 569/6500/23. Засідання призначено на 30 жовтня о 14:30 у Рівненському міському суді.

Кіровоградщина

Надурити ТЦК. Алім Ібрагімлі — мешканець Кропивницького. Він родом із Азербайджану, приїхав сюди на навчання й лишився жити. У 2021 році він заснував громадську організацію “Міжнародна асоціація націй” для просування ідей тюркських народів. З початком повномасштабного вторгнення організація займалася волонтерством, допомагала переселенцям, військовим і лікарням. Але, як з’ясувало слідство, окрім цього організація допомагала ухилитися від мобілізації — за гроші людям видавали волонтерське посвідчення та шеврони батальйону “Туран”. Чоловікам рекомендували носити одяг військового зразка, а у випадку перевірки співробітником ТЦК — показувати шеврон і посвідчення. Двоє співучасників цієї організації визнали провину й отримали умовне покарання. Його обвинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. Справа № 404/5908/24. Засідання призначено на 29 жовтня о 10:00 у Кіровському районному суді Кропивницького.

Миколаївщина

Блокпост на “Нібулоні” і шпиталь. Олександр Абрамов працював на розвезенні питної води в Миколаєві. Як встановило слідство, через проросійські погляди він погодився на пропозицію росіянина інформувати про ЗСУ в місті. У січні 2024 року чоловік написав співрозмовнику адресу військового шпиталю, повз який проїжджав, і припустив, що там могли бути військові. На питання про блокпости згадав, що бачив один на території порту суднобудівного заводу, який викупило підприємство “Нібулон”. Він прикріпив кілька посилань із локаціями на Google maps та сказав, що там також може бути ремонтна база. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Справа № 487/4512/24. Засідання призначено на 29 жовтня о 13:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Працівниця станції переливання крові. Ірина Мазур працювала реєстраторкою медичного відділу станції переливання крові у Миколаєві. За даними обвинувачення, у березні 2022 року херсонець, який перейшов на бік РФ, залучив її до агентурної мережі задля підривної діяльності проти України. Жінка мала збирати розвідувальну інформацію. Завдяки посаді вона отримала доступ до списку військових одного з підрозділів і сфотографувала його, щоб передати росіянам. Її обвинувачують у державній зраді. Справа № 487/3600/22. Засідання призначено на 1 листопада об 11:04 у Заводському районному суді Миколаєва. 

Ще чотири справи з Миколаївщини — у новій таблиці МІПЛ: коригування ударів по місту та області, вербування ФСБ.

Запоріжжя

Обстріли “Мотор Січ”. Геннадій Борисов — заступник головного лікаря з адміністративно-господарської діяльності Запорізького обласного спецбудинку дитини. Раніше він працював у Запорізькій міськраді заступником начальників відділів ЖКГ та благоустрою. На місцевих виборах балотувався від “Слуги народу”. Олег Пузанов працював майстром експлуатаційного цеху в “Мотор Січ”. Як встановило слідство, вони передавали через Telegram представнику російських спецслужб інформацію про результати ракетних ударів РФ по території заводу “Мотор Січ”. Обидва робили це через проросійські погляди та гроші й визнали провину. Їх обвинувачують у державній зраді. Справа № 336/8837/24. Засідання призначено на 30 жовтня о 10:00 у Шевченківському районному суді Запоріжжя.

“Антифашист”. Андрій Коваленко — мешканець Запорізької області. Як встановило слідство, він має проросійські погляди, тому передавав представникам РФ дані про розміщення виробничих і науково-дослідних потужностей “Укроборонпрому” у Запоріжжі. У спілкуванні в месенджерах він висловлював проросійські думки, поширював пропаганду, обурювався, чому “стоїть Київ” та дякував від імені “антифашистів міста” за атаки на українські міста. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 461/4363/23. Засідання призначено на 28 жовтня о 14:00 у Шевченківському районному суді Запоріжжя.

Ще дві справи із Запоріжжя — у новій таблиці МІПЛ: коригування обстрілів та примус копати окопи для росіян.

Дніпропетровщина

Патрульний в окупантів. Рустам Кулієв працював начальником сектору реагування патрульної поліції відділу поліцейської діяльності № 1 Куп’янського райвідділу поліції. У березні 2022 року після окупації селища Шевченкове він перейшов на бік росіян. Як встановило слідство, він зібрав підлеглих патрульних та агітував виходити на роботу й виконувати вказівки росіян. Зокрема розшукувати місцевих, які причетні до крадіжок зброї з розбитої російської колони. Крім цього у розмові з кількома колегами він говорив, що треба провести збори за участі окупантів, аби уточнити їхні вимоги, зокрема щодо розшуку начальника відділу. Очевидці засвідчили, що він супроводив російських військових на автомобілі “УАЗ Патріот” з позначкою Z до місцевої СТО та наказав власнику ремонтувати техніку окупантів. Кулієва взяли під варту. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 642/2079/22. Засідання призначено на 30 жовтня о 14:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

ІЛ-76. Андрій Патрушев — ватажок батальйону “Заря” “ЛНР”. Члени цього підрозділу у 2014 збили над Луганськом український транспортний літак ІЛ-76. Внаслідок катастрофи загинуло 49 українських військових. У 2021 році Патрушева, а також Ігоря Плотницького, ватажка “ЛНР”, та Олексія Гурєєва, командира батальйону бойовиків “Витязь”, заочно засудили до довічного ув’язнення за фактом тих подій. Втім у січні 2022 року апеляційний суд скасував вирок у частині визнання Патрушева винним за статтями про ведення агресивної війни та створення незаконного збройного формування та скерував справу на повторне слухання. За статтею про вчинення терористичного акту він вважається засудженим до довічного ув’язнення. Наразі ж його обвинувачують у плануванні та веденні агресивної війни. Справа № 204/796/22. Засідання призначено на 30 жовтня о 14:00 у Жовтневому районному суді Дніпра (in absentia).

Херсонський депутат. Ілля Карамаліков — депутат Херсонської міської ради від Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. За версією слідства, він передавав Росії дані щодо проукраїнських політиків, активістів і правоохоронців. Закликав посадовців регіону співпрацювати з окупантами, організовував розміщення військових РФ і допомагав їм ремонтувати техніку. Карамалікова взяли під варту. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 214/4857/22. Засідання призначено на 28 жовтня о 12:30 у Жовтневому районному суді Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Ще вісім справ із Дніпропетровщини — у новій таблиці МІПЛ: податки для окупантів, депутат із Куп’янська, дільничний з Харківщини, коригування обстрілів та воєнні злочини/

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Війна і правосуддя
Зеленський підписав другий закон для імплементації Римського статуту: як тепер каратимуть воєнних злочинців

У серпні Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Римського статуту — цього останні кілька років очікували правозахисники. МІПЛ опитала експертів з міжнародного права, які брали участь в адвокації та ухваленні цих змін, аби дізнатися про їхні очікування від змін і що вони означають на практиці.

24 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
Контррозвідник ЗСУ, допомога російському генштабу та воєнні злочини: 78 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

20 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
Суд намагався заборонити журналістці МІПЛ записувати засідання на диктофон 

За останні два роки моніторингу справ щодо війни МІПЛ вперше намагалися заборонити записувати аудіо у Богунському суді в Житомирі, хоча КПК дозволяє це робити всім слухачам і слухачкам. Справа стосувалася обвинувачення жінки у державній зраді: вона нібито здала росіянам інформацію про місце нагородження військових у Добропіллі на Донеччині.  

17 Жовтня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Зеленський підписав другий закон для імплементації Римського статуту: як тепер каратимуть воєнних злочинців

У серпні Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Римського статуту — цього останні кілька років очікували правозахисники. МІПЛ опитала експертів з міжнародного права, які брали участь в адвокації та ухваленні цих змін, аби дізнатися про їхні очікування від змін і що вони означають на практиці.

24 Жовтня 2024

Адвокація
У російському ув’язненні перебуває близько 300 цивільних з деокупованих північних областей

Затримання, утримання і переміщення українських цивільних Росією, а також так звані “судові процеси” над ними — схожі на всіх окупованих територіях України, що свідчить про умисну політику РФ. Таку заяву зробила Тетяна Катриченко, виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини, під час пресбрифінгу “Справа Вікторії Рощиної: як захистити права цивільних, незаконно затриманих РФ”.

24 Жовтня 2024

Cards
Сергій Спартесний

Сергій Спартесний Дата зникнення: 18 липня 2023 року Місце зникнення: Енергодар, Запорізька область   Сергій Спартесний — […]

22 Жовтня 2024

Більше публікацій