Send Lette
Насильницькі зникнення

Мешканця окупованого Алчевська представники НЗФ “засудили” до 12 років за шпигунство

Дмитро Оробій – мешканець окупованого Алчевська Луганської області. Був затриманий представниками незаконних збройних формувань 16 червня 2020 року. Обвинувачений у “шпигунстві на користь України”, – розповідають МІПЛ друзі Оробія.

У минулому Дмитро – студент Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, навчався на факультеті політології та міжнародних відносин. Його друзі згадують, що вступив хлопець у 2014 році, коли почалась вже війни. Перший рік вчився дистанційно, і лише коли налагодили пропускну систему через лінію розмежування, поїхав до Сєверодонецька. На третьому і четвертому курсах проходив практику у Луганській обласній військово-цивільній адміністрації у відділи по роботі з населенням. “Діма завжди активний, брав участь у різних заходах, виставках як волонтер. Потім почав працювати у пейнтбольному клубі”, – говорить його знайомий Влад. Проте вже після завершення навчання знайти роботу у Сєвєродонецьку не зміг, тож повернувся додому в Алчевськ, де мешкала його родина. Спочатку працював продавцем у магазині, потім влаштувався діловодом. Друзі досі не знають, на яке підприємство. Але саме там його і затримали вже у перший робочій день.

Зв’язок з Дмитром зник на кілька місяців, про його місце перебування не знали ані друзі з Сєверодонецька, ані родичі в Алчевську – телефон весь час не відповідав. Коли тільки невідомі прийшли додому з обшуком – переглядали конспекти Дмитра, забрали флешки, та й повідомили рідним, що хлопця утримували у приміщенні так званого міністерства держбезпеки у Луганську, мовляв, намагався влаштуватися на роботу аби шпигувати. У вересні рідним подзвонив «адвокат» та повідомив: “був завербований СБУ, намагався впровадитися у “владу”, а отже вчинив “держзраду” – буде заґратований”. До СІЗО Оробія перевели у грудні 2020-го, тоді ж “справу” передали до “верховного суду”. Так званий судовий процес був закритий. 5 лютого 2021 року “суд” виніс “вирок” – 12 років позбавлення волі. Від часу затримання рідні Дмитра не бачили.

Нині Національна поліція розпочала кримінальне провадження за фактом зникнення людини. Інформація також надана Службі безпеки України.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Рік російського полону. Як родина херсонців, що хотіла зберегти державне майно, опинилася під “арештом”, але вирвалась на свободу

МІПЛ розповідає історію викрадення росіянами Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області, та його рідних, які намагалися захистити державну офісну техніку від російських мародерів, а натомість провели понад рік в окупаційних СІЗО, витримали тортури, знущання і все ж дочекалися свого звільнення. 

22 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Звільніть наших рідних! У Києві вимагають повернути цивільних з полону

У столиці рідні цивільних заручників, колишні бранці РФ, представники правозахисних організацій та Омбудсмена провели акцію на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Її організувала ГО “Цивільні в полоні”, яка об’єднує рідних близько 280 цивільних заручників.

10 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій