Send Lette
Насильницькі зникнення

««Головний рейдер «ДНР» та ймовірний кат «Ізоляції» — судові засідання цього тижня

Наступного тижня, 10 червня о 13:00 у Красноармійському міськрайонному суді заплановане засідання у справі так званого «міністра доходів і зборів» самоназваної «ДНР» Олександра Тимофеєва. Йому інкримінують дві статті: фінансування тероризму та фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

 

З початку збройного конфлікту на Донбасі Тимофеєв очолював штаб бойового підрозділу «Оплот». Від моменту його заснування воював на боці представників незаконних збройних формувань у Донецькому аеропорті.

 

У листопаді 2014 року його «обрали» спочатку «депутатом народної ради ДНР», а пізніше призначили «міністром доходів і зборів». Також у  2014 році він займався неофіційними обмінами полонених. У 2016 він вже координував роботу шести профільних «міністерств» так званої «ДНР». Його називали у ЗМІ «головним рейдером «ДНР»».

 

У відкритих джерелах лунали припущення, що Тимофєєв прагнув отримати «посаду» ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, ймовірно, через це на нього здійснили напад у вересні 2017. Водночас, самому ж Тимофєєву на ресурсах на кшталт «Оппозиция Донбасса» закидають вбивство Захарченка у серпні 2018 року.

 

Наразі про стрімкий «кар’єрний ріст» Тимофєєва нічого не чути. За номером судової справи опублікована ухвала про призначення підготовчого судового засідання на 10 червня.

 

Також наступного тижня заплановане підготовче судове засідання у справі ймовірного ката підпільної донецької в’язниці «Ізоляція» Євгена Бражникова. Засідання відбудеться 8 червня о 10:30 у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області. Бражникову інкримінують порушення законів та звичаїв війни й створення терористичної групи чи терористичної організації. 

 

Територію «Ізоляції» захопили у 2014 році, це був колишній завод ізоляційних матеріалів у Донецьку, із якого у 2010 році створили Арт-фонд «Ізоляція» — платформу культурних ініціатив. Під час окупації представники незаконних збройних формувань створили там підпільну катівню та склад боєприпасів і військової важкої техніки. 

 

Бражников перебував у «Ізоляції» від 2016 року як затриманий, але, водночас, із 2014 року співпрацював із представниками незаконних збройних формувань. У грудні 2019 року його звільнили у рамках так званого взаємного обміну.

 

За версією обвинувачення, Бражников під час свого перебування в «Ізоляції» співпрацював з «адміністрацією» і брав участь у катуванні та побитті інших заручників. Встановлено 9 цивільних жертв його тортур: Станіслав Асєєв, Романь Гісь, Олег Кулаков, Ігор Куліш, Станіслав Печонкін, Кирило Полікарпов, Олександр Репетило, Сергій Усатюк та Олег Сугерей. Серед дев’яти потерпілих, п’ять звільнили тоді ж, коли і Бражникова. 

 

Про нього стало відомо після публікації МІПЛ «Списки на обмін. Як і чому Україна забирає спільників терористів».  У матеріалі зібрані свідчення про те, що Бражников співпрацював з окупаційною владою, був активним учасником «русской весны», надавав фінансову допомогу представникам незаконних збройних формувань, а також катував інших заручників у «Ізоляції».

 

13 травня Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту передав до суду обвинувальний акт щодо Бражникова.

 

Також наступного тижня заплановані судові засідання у справах, про які ми вже писали:

 

  • Олександр Хараберюш, Донецький апеляційний суд, 7 червня 14:30.
  • Дмитро Шакуро, Приморський районний суд, 11 червня, 11:00.
  • Сергій Булгаков, Голосіївський районний суд, 7 червня, 10:00.
  • Валерій Шайтанов, Голосіївський районний суд, 7 червня, 14:30.
  • Ігор Плотницький, Подільський районний суд, 7 червня, 10:30. 
  • кирило Вишинський, Подільський районний суд, 7 червня, 11:00.
  • Володимир Жириновський, Шевченківський районний суд, 8 червня, 13:00.

 

Повний розклад судових засідань, пов’язаних зі збройним конфліктом, МІПЛ за сприяння програми USAID Ukraine – USAID Україна “Права людини в дії” розсилає щотижня журналістам та експертам.

 

#право_на_правду

 

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Рік російського полону. Як родина херсонців, що хотіла зберегти державне майно, опинилася під “арештом”, але вирвалась на свободу

МІПЛ розповідає історію викрадення росіянами Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області, та його рідних, які намагалися захистити державну офісну техніку від російських мародерів, а натомість провели понад рік в окупаційних СІЗО, витримали тортури, знущання і все ж дочекалися свого звільнення. 

22 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Звільніть наших рідних! У Києві вимагають повернути цивільних з полону

У столиці рідні цивільних заручників, колишні бранці РФ, представники правозахисних організацій та Омбудсмена провели акцію на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Її організувала ГО “Цивільні в полоні”, яка об’єднує рідних близько 280 цивільних заручників.

10 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
СБУ, чат-боти і TikTok: 53 справи щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

17 Травня 2024

Війна і правосуддя
Дві справи про захоплення цивільних на Чернігівщині: аналіз роботи адвокатів

Під окупацією Росії села Іванівка та Слобода Чернігівської області були з 5 по 30 березня 2022 року. Там в один день сталося два випадки, справи про які наразі слухає Чернігівський районний суд. Слідство встановило, що в Слободі російські військові Петро Базаров та Євгеній Басов затримали цивільного Віталія Карпенка, схопили його на вулиці, забрали телефон і в магазині били і погрожували вбити. А в Іванівці двоє інших росіян, Микола Будаєв і Файзибек Нематов, напали на подружжя Яцюків — Наталію та Олександра. Військові обшукали їхнє обійстя, погрожували вбивством, тримали жінку в підвалі. Цих чотирьох військових обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Справу Будаєва та Нематова суд слухає з травня, а Басова та Базарова — з листопада 2023 року. Обидві — заочно.

16 Травня 2024

Війна і правосуддя
Закликаємо Верховну Раду не приймати законопроєкт № 7033-д, який обмежує доступ до судових рішень

2 травня 2024 року Комітет з питань правової політики Верховної Ради України повторно розглянув та рекомендував проєкт закону № 7033-д до голосування у парламенті. Цей законопроєкт обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес і є важливими для реалізації функцій громадського контролю за діяльністю органів правопорядку.

16 Травня 2024

Більше публікацій