Send Lette
Насильницькі зникнення

Вчительку фізики з Горлівки НАТАЛІЮ ШИЛО назвали шпигункою в ОРДЛО за її проукраїнську позицію

5 липня 2021 року жителька окупованої Горлівки Наталія Шило прямувала з Києва до своєї мами у Горлівку. Оскільки пункти пропуску на лінії розмежування не функціонують, жінка сіла в автобус, який прямував через територію РФ, а далі – неконтрольовану ділянку україно-російського кордону. Підстава поїхати в ОРДЛО була важлива. За словами дочки Наталії Ірини, мама мала побачити бабусю, у якої раптово погіршився стан здоров’я, вона потребувала термінової операції. До того крайній раз у Горлівці жінка була два роки тому. Ане на цей раз не доїхала – Наталію Шило представники незаконних збройних формувань попросили вийти з автобуса, той далі поїхав без неї.
Про все це дочка дізналась згодом: «Мама зателефонувала, коли під’їжджала до кордону, сказала, що проходять останній блокпост, коли буде у Донецьку, зателефонує. Минуло дві години, а дзвінка не було. Я сильно нервувала, тому зателефонувала диспетчеру автобусної компанії – мені пообіцяли з’ясувати, що сталося. Майже одразу подзвонила директорка фірми і повідомила, що після перевірки документів маму попросили залишити автобус разом з речами. Від почутого я ледь не знепритомніла. Було дуже страшно».
Тим часом у Горлівці на Наталію чекала мати. Коли ж вона не з’явилась ані ввечері, ані наступного ранку, літня жінка поїхала до так званої поліції – писати заяву про зникнення людини. Того ж дня бабусі Ірини зателефонувала невідома особа – повідомив, Наталія затримана, обставини з’ясовуються. Як виявилося, затримали Шило представники так званого міністерства безпеки, адже запідозрили у шпигунстві. «Я вирішила особисто подзвонити тому працівнику «міністерства», – згадує Ірина. – Він повідомив – це адмінзатримання, після маму відпустять. Я не чекала, звернулась у приймальню так званої уповноваженої – сказали, за 30 діб відпустять».
Але Наталію Шило не відпустили. Спочатку її утримували в ізоляторі тимчасового тримання, потім перевели до СІЗО у Донецьку. Саме там жінка перебуває досі. Півроку Наталія не має зв’язку з рідними, про її стан дізнаються від адвоката. Він також передає передачі.
Ірина Шило говорить, що після початку окупації її мама не змогла жити у Горлівці, поїхала до Харкова, де дочка навчалась у Харківському національному університеті імені Василя Каразіна.
«Коли 29 грудня 2014-го вона приїхала з Горлівки, і я її побачила, не впізнала: вона дуже сильно постаріла, посивіла, на обличчі був відчай, страх і смуток, вона вся тремтіла, була напружена», – говорить Ірина.
Спочатку Наталія Шило жила у дочки у кімнаті гуртожитку – не було, де зупинитися, а вже від початку січня 2015 року почала винаймати окрему кімнату.
До окупації Наталія працювала в школі Горлівки – викладала фізику, математику та астрономію, ще раніше, інформатику в технікумі. З переїздом до Харкова, працювала у школі викладачем фізики. Вже в січні 2018 року вона стала лауреатом конкурсу «Вчитель року» у номінації «Фізика», – продовжує Ірина. У серпні 2020-го Наталія переїхала до Києва, де почала працювати викладачем у спеціалізованій школі №120.
«Моя мама дуже відповідальний громадянин України з чіткою проукраїнською позицією, яка завжди була вірна своїм переконанням. Для неї це було дуже важливо: мир, цілісність, єдність. Вона, пацифіст, дуже хотіла миру. Новини та зведення бойових дій її травмували. Вона не захотіла жити у тій системі, яку нав’язала так звана нова влада «ДНР». І не приховувала це. При затриманні у мами вилучили телефон з відкритою сторінкою у фейсбуці, на якій вона робила дописи про ситуацію у країні, про любов до України. Невже таким чином можна комусь заподіяти зло?! Невже за те, що ти – громадянин України, можна позбавити людину свободи?», – продовжує Ірина.
Нещодавно бойовики оприлюднили відео з «допитом» Наталії Шило. На ньому вона говорить, що не вважає себе шпигункою, а свої вчинки пояснює так: «Мені було боляче, що всі зрадили Україну».
Про заручників представників НЗФ на Донбасі говоримо і пишемо за підтримки програми USAID Ukraine – USAID Україна “Права людини в дії”.
0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Рік російського полону. Як родина херсонців, що хотіла зберегти державне майно, опинилася під “арештом”, але вирвалась на свободу

МІПЛ розповідає історію викрадення росіянами Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області, та його рідних, які намагалися захистити державну офісну техніку від російських мародерів, а натомість провели понад рік в окупаційних СІЗО, витримали тортури, знущання і все ж дочекалися свого звільнення. 

22 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Звільніть наших рідних! У Києві вимагають повернути цивільних з полону

У столиці рідні цивільних заручників, колишні бранці РФ, представники правозахисних організацій та Омбудсмена провели акцію на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Її організувала ГО “Цивільні в полоні”, яка об’єднує рідних близько 280 цивільних заручників.

10 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій