Send Lette
Інші воєнні злочини

На виклики – тільки до дітей та на пологи: у Тронстянці окупанти блокують роботу швидкої

В окупованому нині російською армією Тростянці, що на Сумщині, загарбники заблокували станцію швидкої допомоги, випускають автомобілі тільки на виклики до маленьких дітей або пологи. Якщо мова про невідкладний стан у дорослих, то принципово не виїжджають, залякують.

«Окупанти базуються в центрі, у відділенні поліції. Частина – на залізничному та на автовокзалі. Пройти по залізничному вокзалу не можна, ніхто не знає, що там відбувається. Техніка різна: танки, БТРи, ГРАДи. Ховаються в цивільних кварталах. Звідти стріляли по Охтирці цієї ночі, близько десяти разів. Тримають у окупації все населення, – розповідає депутат Тростянецької міської ради. – Загалом, за інформацією головного лікаря місцевої лікарні, було шість поранених, вбили чотирьох цивільних. Загалом у місті загинули 11 осіб. Хтось помер від інсульту, у когось серце не витримало, коли бомба бахнула».

Фото з відкритих джерел

У Тростянці ходять чутки про можливу провокацію окупантів, які, як очікується, запропонують так звану «евакуацію». А насправді візьмуть мирних людей у заручники і прикриватимуться ними. Російські війська забрали транспорт комунального підприємства, шкільні автобуси, соціальні, маршрутки, поставили у різних куточках міста. Проте мешканців повідомляють про загрозу, люди розуміють, що жодний зелений коридор неможливий.

Фото з відкритих джерел

Містяни кажуть, що місто пограбоване: з магазинів, обмінників, точок продажу ювелірних виробів і мобільних телефонів винесли все. Проте до гуманітарної кризи не доходить, тростянецькі підприємці печуть хліб, розвозять харчі.

Фото з відкритих джерел

Мирослав, який забезпечує людей продуктами, повідомив МІПЛ, що єдина можлива домовленість з окупантами – про зелений коридор: «Аби дістатись у найвіддаленіші райони міста та громади, щоб привозити сировину. Від них отримав інформацію наступну: планують в районі «Малібу» (центр міста) розгорнути польову кухню для жителів. Звісно, готуватимуть з награбованого. Отримувати чи не отримувати допомогу від них – вибір кожного з вас. Відбуватиметься це на власний розсуд кожного жителя».

___

Медійна ініціатива за права людини у коаліції з іншими правозахисними організаціями документує воєнні злочини та злочини проти людяності, що вчиняються на території України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації.

Відомі вам факти надсилайте на адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Інші воєнні злочини
Жертвами сексуального насильства в умовах війни торік стали 85 українців, зокрема двоє дітей — звіт ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявляє, що має дані про 52 чоловіка, 31 одну жінку, а також двох неповнолітніх, які у 2023 році постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Ці злочини скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

24 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
В Росії до 12 і 11 років суворого режиму засудили двох українців, яких звинуватили у замаху на окупаційного “мера” Бердянська

Південний окружний військовий суд Росії оголосив вирок щодо Віталія Расторгуєва і Володимира Кривцуна. Чоловіків звинуватили у підготовці акту міжнародного тероризму за нібито намір підірвати авто з головою окупаційної військово-цивільної адміністрації в Бердянську.

18 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
Херсон — Лефортово — Ростов: херсонців, яких Росія утримує за “тероризм”, почали судити

Сергій Офіцеров, Юрій Кайов, Сергій Ковальський, Костянтин Резнік, Сергій Кабаков, Денис Лялька, Сергій Гейдт, Олег Богданов і Юрій Тавожнянський — цивільні херсонці, яких росіяни викрали влітку 2022 року. Їх звинувачують у “підготовці та скоєнні акту міжнародного тероризму”. Із 20 лютого 2023 року дев’ятьох херсонців тримають у СІЗО № 1 у Ростові і незаконно судять.

3 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій