Send Lette
Насильницькі зникнення

Вивозив цивільних з Маріуполя і потрапив у заручники: історія волонтера Ігоря Талалая

25-річний волонтер із Дніпра Ігор Талалай не виходить на зв’язок з 18 березня. Напередодні він поїхав у Маріуполь евакуйовувати людей. Згодом рідним повідомили, що хлопця затримали російські військові на одному з блокпостів поблизу селища Мангуш. 

У військкоматі відмовили – пішов у волонтери


До початку повномасштабної війни росії проти України, Ігор Талалай займався власною справою. Разом з друзями він проєктував і встановлював торгові вітрини у торгово-розважальних центрах Дніпра, Харкова та Києва. 24 лютого, коли розпочалися воєнні дії хлопець саме перебував у Харкові, у відрядженні. Про це розповідає МІПЛ мама Ігоря Інна Талалай.

Ігор Талалай

«Я не чула перших вибухів, це Ігор подзвонив і сказав: “Почалася війна”. Того ж дня він повернувся додому», – пригадує вона.

Жінка розповідає, що син одразу пішов у військкомат. Однак через проблеми зі здоров’ям на службу його не взяли. Тоді Ігор записався до місцевої територіальної оборони та почав займатися волонтерством. «Разом з друзями взяли робочу машину і почали їздити до Харкова, вивозили людей з-під обстрілів», – говорить Інна.

Машина на, якій Ігор Талалай вивозив людей з Маріуполя

Про те, що її син їде евакуйовувати людей до Маріуполя, пані Інна не здогадувалася: 

«18 березня він поїхав до Маріуполя, аби вивозити людей. Він зі своїм другом поїхали до Запоріжжя і там сформувалася колона: дві автівки з Дніпра та ще кілька з Запоріжжя. Зі слів його друга, вони переночували у Мангуші і 19 березня заїхали у Маріуполь. Забрали людей з Приморського району (район на південному заході міста, вздовж Азовського моря, – МІПЛ). У машині Ігоря, були мама з сином та молода пара». 

Пані Інна говорить, що з Маріуполя повинна була виїжджати евакуаційна колона, але зі слів свідків, з якими вона згодом спілкувалася, зрозуміла, що насправді такої колони не було. Ігор мав сам везти людей з Маріуполя до Мангуша, а звідти уже до Запоріжжя.

Коли зв’язок з Ігорем зник, жінка опублікувала оголошення у соцмережах, про те що вона розшукує сина. І пані Інні зателефонували. Це були ті, кого Ігор вивозив з вже частково окупованого Маріуполя. Вони розповіли, що сталося.

Через відкриті соцмережі


«Між Маріуполем і Мангушем є село Червоне. На контрольно-пропускному пункті автівку Ігоря зупинили. Російські військові перевірили його телефон, і їм щось не сподобалося. Людей, що були з ним, висадили, а машину забрали», – говорить про почуте від свідків Інна. 

Жінка розповідає, що у Ігоря дуже сильна проукраїнська позиція, тому у його телефоні російські солдати могли знайти якусь компрометуючу інформацію: «Я запитала, чи говорив мій син українською, вони відповіли: “Ні, до росіян звертався російською”. Їм не сподобалося саме те, що було у його телефоні, уточнили вони. Я не знаю чи видаляв він щось з телефона, але його соцмережі відкриті, якщо подивитися Інстаграм Ігоря, то одразу можна зрозуміти його ставлення до росіян».

За місяць пані Інні зателефонував якийсь чоловік з окупованої території Донецька, сказав, Ігор просив повідомити, що з ним усе гаразд.

«Там страшно»


«Він стверджував, що Ігор перебуває у виправній колонії №120 поблизу села Оленівка (Волноваський р-н, Донецької області, – МІПЛ). Цей чоловік відмовився розповідати щось більше, сказав “я більше не можу нічого говорити, там страшно”», – говорить мама Ігоря Талалая.

Вона два місяці намагається з’ясувати, де її син. Ще у квітні побачила відео, на якому впізнала його.

Скріншот з відео, на якому Інна Талалай впізнала сина

 


«Ігор дуже схуд, мав бороду», – говорить жінка про побачене. На відео кілька десятків чоловіків у цивільному одязі, вишикувані у ряди на території виправної колонії, місце розташування якої точно визначити не вдалося.

_____________

Матеріал підготовлено Медійною ініціативою за права людини за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини.

Медійна ініціатива за права людини у коаліції з іншими правозахисними організаціями документує воєнні злочини та злочини проти людяності, що вчиняються на території України у зв’язку зі збройною агресією російської федерації.

Відомі вам факти надсилайте на адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Рік російського полону. Як родина херсонців, що хотіла зберегти державне майно, опинилася під “арештом”, але вирвалась на свободу

МІПЛ розповідає історію викрадення росіянами Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області, та його рідних, які намагалися захистити державну офісну техніку від російських мародерів, а натомість провели понад рік в окупаційних СІЗО, витримали тортури, знущання і все ж дочекалися свого звільнення. 

22 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Звільніть наших рідних! У Києві вимагають повернути цивільних з полону

У столиці рідні цивільних заручників, колишні бранці РФ, представники правозахисних організацій та Омбудсмена провели акцію на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Її організувала ГО “Цивільні в полоні”, яка об’єднує рідних близько 280 цивільних заручників.

10 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій