Send Lette
Інші воєнні злочини

“Росіяни постійно переміщують ув’язнених” –  Данило Купцов із Чернігівщини вже п’ять місяців у неволі

26-річний Данило Купцов родом з Луганської області. Після окупації його рідного міста, він із родиною перебрався на Чернігівщину. Та в березні цього року, коли війна дісталася і туди, сімʼя вирішила вже нікуди не їхати. Чекали на звільнення. Натомість один випадок призвів до тривалого ув’язнення Данила в російських СІЗО. Де він перебуває зараз — достеменно невідомо. 

Хотів привітати сестру з Днем народження — потрапив у полон


На територію Чернігівської області російські військові увійшли в лютому, а вже на початку березня обладнали свої позиції. Зокрема, розмістилися в селах Велика Дорога та Припутні. А їздили на позиції через село Дорогінка, де і живе сім’я Купцових.

Тоді в селах Чернігівщини вже не було мобільного зв’язку. 11 березня Данило вирішив поїхати привітати з Днем народження свою сестру — вона живе за кілька кілометрів від його будинку.

З собою в чоловіка було три телефони, які він мав зарядити від акумулятора. Разом із ним їхав його сусід. Привітавши сестру, Данило поїхав назад не сільською дорогою, а трасою, якою періодично їздили військові. 

Те, що відбувалося далі, дружина Данила — Ольга Купцова — знає зі слів очевидців.

“Він саме виїжджав на трасу і почув, що рухається колона. Діватися йому було нікуди. Здав назад, вийшов із машини і підняв руки догори. А сусіду вдалося вибігти з машини і сховатися. Росіяни вилізли з БТРа, наставили на нього автомати. Потім заламали і закинули в свій “Тигр”, — розповідає Ольга. 

Машину Данила обшукали. Забрали телефони, документи і гроші, автівку розстріляли.     

Тримали спочатку в школі, а потім відправили в Курськ


Перебуваючи в ув’язненні, Данило розповів іншому заручнику з Чернігівщини, Михайлу Пахіру, що після затримання його відправили в село Новий Биків. Там заручників тримали в місцевій школі.

Данило Купцов

Далі відвезли до Білорусі, де тримали в наметовому містечку. А згодом — у Курське СІЗО № 1.

Михайло, якого звільнили ще в квітні, сидів в одній камері з Данилом. У коментарі МІПЛ він розповідає, що в Курську всіх заручників жорстоко б’ють під час заїзду в СІЗО. 

Здебільшого, каже Михайло, туди звозили цивільних. Зі 180 людей, яких станом на березень-квітень тримали в СІЗО, лише близько 30 — військовополонені. 

“Це здебільшого прикордонники, яких брали в полон у перші дні”, — розповідає Михайло.

Побиття продовжувалися і після заїзду. Заручників викликали на допити, які супроводжувалися насильством.   

“Я чув, що двох хлопців там побили до смерті”, — говорить Михайло. 

В’язнів перевозять із місця на місце


Данило Купцов, за словами його колишнього співкамерника, був у нормальному фізичному стані, хоча, як і всім іншим бранцям, йому доводилося нелегко. Водночас стверджувати, що Данило та інші цивільні заручники досі перебувають у Курську, він не може.

Михайло має інформацію, що всіх його співкамерників, зокрема й Данила, могли вивезти з курського СІЗО. За його словами, там людей тримають один-два місяці, а потім перевозять в інше місце. 

“За два тижні після мого обміну вийшли одні хлопці, сказали, що їх закинули в Ростов-на-Дону. Потім, десь за чотири тижні, вийшли інші — сказали, що вони були в Сімферополі”, — говорить Михайло.  

Він припускає, що росіяни можуть вдаватися до такої тактики, аби замести сліди та заплутати “Червоний хрест”, ООН та інші організації, які займаються пошуком викрадених з України цивільних.   

Водночас дружина Данила — Ольга — говорить, що російський “Червоний хрест” підтвердив їй перебування чоловіка в російському ув’язненні. Але точне місце його утримання жінці не повідомляють.

—————

Матеріал підготовлено Медійною ініціативою за права людини за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Інші воєнні злочини
Жертвами сексуального насильства в умовах війни торік стали 85 українців, зокрема двоє дітей — звіт ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявляє, що має дані про 52 чоловіка, 31 одну жінку, а також двох неповнолітніх, які у 2023 році постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Ці злочини скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

24 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
В Росії до 12 і 11 років суворого режиму засудили двох українців, яких звинуватили у замаху на окупаційного “мера” Бердянська

Південний окружний військовий суд Росії оголосив вирок щодо Віталія Расторгуєва і Володимира Кривцуна. Чоловіків звинуватили у підготовці акту міжнародного тероризму за нібито намір підірвати авто з головою окупаційної військово-цивільної адміністрації в Бердянську.

18 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
Херсон — Лефортово — Ростов: херсонців, яких Росія утримує за “тероризм”, почали судити

Сергій Офіцеров, Юрій Кайов, Сергій Ковальський, Костянтин Резнік, Сергій Кабаков, Денис Лялька, Сергій Гейдт, Олег Богданов і Юрій Тавожнянський — цивільні херсонці, яких росіяни викрали влітку 2022 року. Їх звинувачують у “підготовці та скоєнні акту міжнародного тероризму”. Із 20 лютого 2023 року дев’ятьох херсонців тримають у СІЗО № 1 у Ростові і незаконно судять.

3 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій