Send Lette
Адвокація

Звернення Коаліції “Україна. П’ята ранку” щодо неконтрольованого переміщення Росією військовополонених та цивільних заручників у Херсонській області

Останніми днями до організацій Коаліції “Україна. П’ята ранку” надходить інформація про те, що російські військові переміщують цивільних заручників та військовополонених, утримуваних Росією в Херсонській області, з місць їх утримання в невідомому напрямку. 

Окупаційна влада виправдовує такі переміщення необхідністю “евакуації”, проте істині причини цих дій наразі членам Коаліції невідомі. Окупаційна влада не надає жодної інформації про нові місця ув’язнення рідним утримуваних осіб. 

Разом з тим звертаємо увагу української та міжнародної громадськості, що неконтрольоване міжнародними інституціями та моніторами переміщення утримуваних осіб найімовірніше призведе до втрати правозахисниками та родинами полонених і без того обмеженої інформації стосовно переліку осіб, місць та умов утримання незаконно затриманих громадян України та українських військових, які перебувають у російському полоні. Крім того, за інформацією Коаліції, більшість утримуваних осіб мають серйозні ушкодження та проблеми зі здоров’ям після жорстоких катувань і тривалого перебування у непристосованих приміщеннях та нелюдських умовах. Для багатьох полонених транспортування без забезпечення належного медичного супроводу може спричинити додаткові страждання або взагалі призвести до летальних наслідків.  

Наразі йдеться про сотні осіб, які утримувалися у різних локаціях Херсонської області. Станом на 20 жовтня відомо, що ув’язнених переміщують у невідомому напрямку з:

  • Херсонського слідчого ізолятора в м. Херсон (адреса: вул. Перекопська, буд.10);
  • Державної установи “Північна виправна колонія (№90)” (адреса: м. Херсон, вул. Некрасова, буд. 234); 
  • будівлі ІТТ №1 ГУНП в Херсонській області (адреса: м. Херсон, вул. Теплоенергетиків, буд 3).  

Звертаємося до українських та міжнародних інституцій, дипломатичних представництв та місій із закликом взяти процеси транспортування українських військовополонених та цивільних заручників, утримуваних Росією, на особливий контроль, фіксувати їх переміщення та вимагати від Російської Федерації надати інформацію про напрям та мету таких переміщень,  місця та умови їх подальшого утримання, забезпечити доступ представників міжнародних інституцій до військовополонених. 

Водночас звертаємо увагу громадськості на те, що утримання цивільних заручників є грубим порушенням міжнародного права, і вони мають бути безумовно звільнені, а катування і нелюдське поводження як щодо цивільних, так і щодо військовополонених мають бути негайно припинені. 

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Адвокація
Переслідування цивільних українців Росією може бути злочином проти людяності — в ОБСЄ розкрили нові факти

В ОБСЄ презентували звіт про порушення міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі свавільним позбавленням волі цивільних українців Російською Федерацією. Звіт підготовлений місією експертів ОБСЄ в рамках Московського механізму, запуск якого МІПЛ адвокатувала понад півтора року. Під час підготовки документу МІПЛ тісно співпрацювала з експертами місії, задокументовані нами факти про злочини Росії стали частиною звіту.

26 Квітня 2024

Адвокація
МІПЛ представила в ОБСЄ результати аналітики про права і мотивацію потерпілих від воєнних злочинів

Медійна ініціатива за права людини продовжує адвокаційний візит в ОБСЄ у рамках Supplementary Human Dimension Meetings. Аналітикиня Любов Смачило і керівниця відділу моніторингу судів у справах щодо війни Оксана Расулова взяли участь у заході “Виклики становлення правосуддя в Україні для потерпілих від воєнних злочинів і їхня мотивація на національному рівні", організований МІПЛ.

24 Квітня 2024

Адвокація
У Брюсселі показали фільм “20 днів у Маріуполі”: після цього МІПЛ взяла участь у дискусії

У столиці Бельгії показали десять фільмів цьогорічного міжнародного чеського фестивалю “Один світ” — найбільшої правозахисної події документального кіно у світі, організованої People in Need. Переглянули й оскароносну стрічку “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова. Серед глядачів була Любов Смачило, аналітикиня МІПЛ.

23 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Апеляційний суд не змінив вирок російському військовому про довічне ув’язнення

Даніїл Коблік — командир батальйону 74-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ із позивним “Магніт”. У 2022 році батальйон окупував село Лукашівка на Чернігівщині. Слідство встановило, що Коблік разом із іншими росіянами вбив українського військового, а також викрав трьох місцевих і неповнолітнього хлопця. 

2 Травня 2024

Війна і правосуддя
Геноцид у Сребрениці: уроки історії для України

11 липня 1995 року понад вісім тисяч боснійських мусульман — чоловіків і хлопчиків — були захоплені та вбиті військами та поліцейськими боснійських сербів біля міста Сребрениця. Це сплановане та організоване масове вбивство людей за релігійною та етнічною ознакою досі вважається найбільшим у Європі з часів Другої світової війни.

30 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Більше публікацій