Send Lette
Військовополонені

Громадянство України в обмін на свободу. Як окупанти шантажують українських військовополонених

У Калінінській виправній колонії № 27 в окупованій Горлівці утримують кілька десятків громадян України, затриманих після повномасштабного вторгнення 24 лютого — військових та цивільних, зокрема колишніх атовців. Родичі вʼязнів і колишні військовополонені розповіли МІПЛ про те, що відбувається в цій колонії. 

Виправна колонія № 27 — колонія середнього рівня безпеки, розташована у місті Горлівка Донецької області на вулиці Немировича-Данченка. У 2014 році після окупації частини Донецької області колонія перейшла в управління окупантів. Після 24 лютого 2022-го її почали використовувати як місце утримання українських військовополонених.

Виправна колонія № 27, з 2014 року перебуває під управлінням терористичної організації “ДНР”


З однієї тюрми в іншу

“Коли мене туди привезли, у бараках уже було багато наших полонених. Там все так само, як в Оленівці (ВК № 120, розташованої недалеко Волновахи), тільки з трохи кращими умовами, — говорить МІПЛ один із колишніх утриманих, чиє ім’я ми не називаємо з міркувань безпеки. — Приміщення нормальні, але дах протікає, обігріву нема. В бараку, в якому ми жили, на першому поверсі є опалення, а на другому вже немає. Годували там краще, принаймні смачніше, ніж в Оленівці. Вода централізована була, по годинах”.

Новоприбулих полонених роздягають, у них забирають одяг — для дезінфекції.

“Одяг повернули, скинувши в одну купу, доводилося шукати свій. Та після їхньої дезінфекції у всіх з’явилися воші”, — говорить інший колишній полонений.

ВК № 27, або “Калінінська” , м. Горлівка

Як і в Оленівці, на території колонії є промзона, де полоненим доводиться працювати.

“Тебе постійно змушують виконувати якусь тупу роботу. Ти ходиш по вулиці, збираєш камінці. Береш камінчик, несеш його з пункту А в пункт Б. Неважливо, що саме ти робиш, головне, аби ти постійно ходив, а не сидів”, — каже чоловік.

Швейний цех на території ВК № 27

Ті, хто вийшов на волю, розповідають, що в колонії працює три зміни наглядачів. Одна з них — особливо жорстока.

«Зразково-показова». Українських військовополонених масово звозять у російську колонію в Каменськ-Шахтинський

“Ми стояли в шерензі з опущеними головами. Хтось підняв голову, тоді прийшов старший зміни, вибрав кількох полонених, їх завели в приміщення, побили і повернули назад. Нічого нікому не зламали, але гематоми були великі”, — розповідає колишній військовополонений. Саме ця зміна, за його словами, полюбляла застосувати фізичне насилля без будь-яких причин.

Про медичну систему колонії відомо небагато. Багатьох поранених із Оленівки, яких мали перевезти у “кращі умови”, звільнений із полону військовий медик, якого опитала МІПЛ, зустрів саме в Горлівці.

“Серед медичного персоналу там був цивільний лікар, медсестра і фельдшер, який, як я зрозумів, один із наших полонених. Як і яку медичну допомогу вони надавали, не знаю. Але за той час, що я там перебував, один із полонених помер. Причина смерті мені не відома”, — констатує свідок.


Був в АТО — зрадив “ДНР”

Окрім українських військових, у виправній колонії № 27 утримують багатьох цивільних. Більшість із них — колишні учасники АТО/ООС. Історія затримання у всіх одна: до будинку уриваються представники окупаційної влади, так звана “народна міліція “ДНР”, людину забирають буцімто на “фільтрацію”, обіцяють відпустити до вечора, але не відпускають. Згодом їхні рідні дізнаються, що викрадених людей визнали зрадниками “ДНР”, порушили проти них кримінальну справу.

Ми дізналися, що згідно постанови “генпрокурора “ДНР” мого чоловіка, як і всіх, хто з 2014 року був в АТО/ООС, визнали військовополоненим. Проте це не відповідає жодним міжнародно-правовим нормам, Женевським конвенціям, адже він не був комбатантом на момент його викрадення, не брав до рук зброї, був демобілізованим, з моменту його служби минуло кілька років. Отже, по суті, його просто викрали і насильно утримують вже вісім місяців, — говорить дружина одного з цивільних.

Єдиний зв’язок, який із ними є, — це листування. Та дізнатися про реальні умови утримання з кількох рядків у цих листах неможливо. Усі листи піддаються цензурі. Зазвичай вони містять схожий текст: “Добре годують, умови хороші, медицина є”. 

“Про умови утримання ми дізнаємося, лише коли наші хлопці звідти вийдуть. Мої рідні якось поїхали до колонії, їм дозволили зустрітися з адміністрацією, — каже сестра одного з колишніх атошників. — Про брата їм нічого не розповіли, але сказали, що там триразове харчування, є бібліотека, раз на тиждень їм дозволяють читати, хлопці ходять у душ, там є гаряча вода”.

У листах із Калінінської колонії № 27 затримані пишуть, що в них є два способи вийти на волю. Перший — чекати на обмін, другий — відмовитися від українського громадянства.

“В одному з листів чоловік мені написав: “Чекатиму на обмін. Неважливо, скільки чекати і коли він буде, тому що умова виходу тут — відмовитися від українського громадянства. А я цього робити не збираюся”, — переповідає слова свого чоловіка дружина одного з колишніх атовців.

Щоб вийти на волю з ВК № 27, цивільним полоненим пропонують відмовитися від українського громадянства

У липні цього року слідчі з управління організації розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, ідентифікували 17 бойовиків, які входили до складу незаконних терористичних організацій “министерство государственной безопасности” та “Калінінська виправна колонія № 27 “ДНР”. Їм висунуто підозру в державній зраді та жорстокому поводженні з цивільним населенням. 

Наразі відомо про п’ять осіб, яких звинувачують у катуванні в’язнів у ВК № 27. Тексти підозр оприлюднені на сайті Офісу Генпрокурора: 

  • начальник ВК № 27 Олександр Ляшенко;
  • заступник начальника ВК № 27 Сергій Барабаш;
  • начальник відділу ВК № 27 Дмитро Веріч;
  • заступник начальника ВК № 27 Дмитро Ляшенко;
  • начальник режимної частини ВК № 27 Сергій Соболев.

    Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у межах проекту “Українці в полоні: експертна підтримка держави та родин полонених”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Військовополонені
Євген Дідківський: “Вони на повному серйозі розпитували, де в Україні лабораторії бактеріологічної і хімічної зброї”

Утримання в російському Курську, Таганрозі та Борисоглєбську. Щоденне побиття, примушування співати російський гімн і вчити вірші про Леніна. Це друга частина інтервʼю з Євгеном Дідківським, військовослужбовецем 95 бригади, який потрапив у російський полон.

16 Квітня 2024

Військовополонені
Два роки у пеклі полону: рідні морпіхів — захисників Маріуполя просять витягти військових з полону

У суботу, 13 квітня, на Майдані Незалежності зібралися рідні морпіхів, медиків та усіх тих, хто впродовж 86 днів стояв на захисті Маріуполя. Дружини, матері, діти вийшли на мирну акцію в центрі столиці, щоб нагадати, що ось уже два роки понад 1500 захисників Маріуполя перебувають у полоні.

14 Квітня 2024

Військовополонені
Євген Дідківський: “Нас запевнили, що з військовополоненими поводитимуться відповідно до Женевської конвенції”

На п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії Євген Дідківський, доброволець та військовослужбовець 95 бригади, потрапив у полон. У Київській області на його групу росіяни влаштували засідку. Євген намагався відійти разом із побратимом, але їх помітили та взяли в полон.

9 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Адвокація
Переслідування цивільних українців Росією може бути злочином проти людяності — в ОБСЄ розкрили нові факти

В ОБСЄ презентували звіт про порушення міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі свавільним позбавленням волі цивільних українців Російською Федерацією. Звіт підготовлений місією експертів ОБСЄ в рамках Московського механізму, запуск якого МІПЛ адвокатувала понад півтора року. Під час підготовки документу МІПЛ тісно співпрацювала з експертами місії, задокументовані нами факти про злочини Росії стали частиною звіту.

26 Квітня 2024

Війна і правосуддя
Коригування дронів по Сумах, воєнні злочини та Паша “Мерседес”: 44 справи щодо війни за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

26 Квітня 2024

Адвокація
МІПЛ представила в ОБСЄ результати аналітики про права і мотивацію потерпілих від воєнних злочинів

Медійна ініціатива за права людини продовжує адвокаційний візит в ОБСЄ у рамках Supplementary Human Dimension Meetings. Аналітикиня Любов Смачило і керівниця відділу моніторингу судів у справах щодо війни Оксана Расулова взяли участь у заході “Виклики становлення правосуддя в Україні для потерпілих від воєнних злочинів і їхня мотивація на національному рівні", організований МІПЛ.

24 Квітня 2024

Більше публікацій