Send Lette
Військовополонені

16 зниклих моряків: МІПЛ і їхні родини шукають військових ВМС

Медійна ініціатива за права людини зустрілася з родинами 16 українських моряків, які зникли безвісті навесні минулого року. Тоді внаслідок ракетної атаки росіян загинули два українські військові катери. Першим на дно пішов патрульний катер “Слов’янськ”. Це сталося 3 березня 2022 року в районі Кінбурнської коси, з 19 членів екіпажу врятували вісьмох, 11 вважаються зниклими безвісти. Другим — десантно-штурмовий катер “Станіслав”, який 7 травня 2022 року під час боїв за острів Зміїний також зазнав ракетного удару. На його борту перебувало вісім членів екіпажу. Евакуювали трьох, п’ятеро вважаються зниклими безвісті.

Фото Віктор Ковальчук/МІПЛ

Рідні переконані, що моряки живі і перебувають у російському полоні, оскільки ані тіл, ані їхніх рештків не виявлено. Однак українські і російські державні органи, до яких вони зверталися, жодної офіційної інформації про долю моряків не надають.

“Ми до дрібниць знаємо, що, де і як сталося, — заявила на зустрічі з МІПЛ Тетяна Шерішоріна, мама моряка Нікіти Шерішоріна. — Але всі ці відомості ми маємо лише завдяки нашій наполегливості. Ми впевнені, що наші рідні живі і перебувають у полоні”.

Разом із Медійною ініціативою за права людини рідні розробляють шляхи пошуку зниклих моряків, планують заходи, які допоможуть отримати від Росії відомості про місце утримання моряків і їхній фізичний стан.

“Ми не маємо ні до кого претензій, але й мовчати більше не хочемо. Ми — дружини, матері зниклих безвісти моряків — просто хочемо знайти своїх чоловіків, синів, повернути їх додому!” — говорить Олеся Ауліна, дружина зниклого безвісти командира патрульного катера “Слов’янськ” Дамира Ауліна.

Фото Віктор Ковальчук/МІПЛ

Аби систематизувати процес пошуку, родини моряків вирішили створити громадську організацію “Об’єднані морем”. У такий спосіб, переконані вони, спілкування з держорганами вийде на якісно новий рівень і їм буде легше добитися потрібної інформації.

Зі свого боку МІПЛ готує матеріал про долю зниклих безвісті моряків і найближчим часом опублікує його на своєму сайті mipl.org.ua

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у межах проекту “Українці в полоні: експертна підтримка держави та родин полонених”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Військовополонені
Євген Дідківський: “Вони на повному серйозі розпитували, де в Україні лабораторії бактеріологічної і хімічної зброї”

Утримання в російському Курську, Таганрозі та Борисоглєбську. Щоденне побиття, примушування співати російський гімн і вчити вірші про Леніна. Це друга частина інтервʼю з Євгеном Дідківським, військовослужбовецем 95 бригади, який потрапив у російський полон.

16 Квітня 2024

Військовополонені
Два роки у пеклі полону: рідні морпіхів — захисників Маріуполя просять витягти військових з полону

У суботу, 13 квітня, на Майдані Незалежності зібралися рідні морпіхів, медиків та усіх тих, хто впродовж 86 днів стояв на захисті Маріуполя. Дружини, матері, діти вийшли на мирну акцію в центрі столиці, щоб нагадати, що ось уже два роки понад 1500 захисників Маріуполя перебувають у полоні.

14 Квітня 2024

Військовополонені
Євген Дідківський: “Нас запевнили, що з військовополоненими поводитимуться відповідно до Женевської конвенції”

На п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії Євген Дідківський, доброволець та військовослужбовець 95 бригади, потрапив у полон. У Київській області на його групу росіяни влаштували засідку. Євген намагався відійти разом із побратимом, але їх помітили та взяли в полон.

9 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій