Send Lette
Адвокація

“Кілька десятків українських медиків зараз у російському полоні. Але ця тема мало обговорюється”, — Тетяна Катриченко в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у США

Минулого тижня п’ять українських і міжнародних організацій, серед яких була і МІПЛ, презентували спільний аналітичний звіт “Лікарні під прицілом: як Росія впродовж року знищувала систему охорони здоров’я України”. У звіті задокументовано понад 700 атак Російської Федерації на медичну інфраструктуру та медиків за майже рік повномасштабної війни. Зібрані докази дають підстави говорити про атаки як про воєнні злочини і потенційно — про злочини проти людяності.

Дискусія в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) — потужному аналітичному центрі Сполучених Штатів — була присвячена саме цьому звіту. 

Від МІПЛ у ній взяли участь координаторка Тетяна Катриченко і колишня полонена бойова медикиня Анна Олсен. Онлайн долучилася Уляна Полтавець, українська координаторка організації Physicians for Human Rights, яка також працювала над звітом. Модерував дискусію Дж. Стівен Моррісон, старший віцепрезидент та директор Центру політик глобального здоров’я в CSIS.

Анна Олсен згадала перші дні повномасштабного вторгнення в Маріуполі, де вона перебувала на службі як бойова медикиня: “Було безліч поранених. Багато військовослужбовців і цивільних, які перебували у міських лікарнях, були жорстоко вбиті військовослужбовцями Російської Федерації”.

Анна розповіла, що російські військові захоплювали інфраструктуру міста, де влаштовували собі місця оборони. Вона ж разом із іншими співслужбовцями намагалася облаштувати на металургійному комбінаті імені Ілліча умови для лікування поранених, який щодня ставало дедалі більше, деякі потребували ампутації кінцівок.

“На момент взяття в полон моєї бригади (в середині квітня 2022-го — МІПЛ) у нас було понад 980 поранених військовослужбовців, які досі перебувають в полоні”, — сказала Олсен. За словами медикині, цих поранених росіяни відправляли в так звані лікарні на тимчасово окупованих українських територіях, але належної медичної допомоги їхм не надавали. Відсутність адекватного лікування доводить і стан здоров’я військовослужбовців, з яким вони повертаються з полону.

Анна також наголосила на тому, що полонені не мають доступу до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста: “На всі наші запити і прохання зв’язатися з ними російські військовослужбовці відповідали в дуже грубій формі”.

Замість медичної допомоги військовополонених і цивільних заручників жорстоко били і катували. “Повне знеструмлення електрошокеру на тілі ми називали найлегшим видом тортур”, — розповіла Анна, яка також пережила катування.

Говорячи про документування злочинів росіян, зокрема щодо закладів охорони здоров’я і їхнього персоналу, Тетяна Катриченко зазначила, що Медійна ініціатива за права людини організовує польові місії і спілкується з постраждалими на місцях, щойно Збройні сили України звільняють ту чи іншу територію з-під російської окупації. Так само МІПЛ багато спілкується з людьми, які перебувають на окупованих землях.

“Історій, які ми бачимо там, у полі, набагато більше, ніж є в цьому звіті”, — сказала Тетяна. Як приклад, вона навела історію про фельдшерів, які організовували пункти надання медичної допомоги в себе вдома, тому що іншого варіанту лікувати місцеве населення під час окупації не було. Цим фельдшеркам росіяни забороняли виходити за межі свого подвірʼя. Тетяна Катриченко розповіла і про те, як через окупацію, не маючи доступу до ліків, помирали люди з важкими хворобами.

Координаторка МІПЛ наголосила на тому, що десятки цивільних і військових медиків досі перебувають у російському полоні. Там вони стають свідками ненадання медичної допомоги іншим полоненим. За її словами, про це важливо говорити, тому що ця тема недостатньо висвітлюється в інформаційному просторі.

На запитання модератора дискусії Дж. Стівена Моррісона, який запит має почути міжнародна спільнота, зокрема Конгрес США, Тетяна відповіла: “Насамперед, важлива підтримка України. Увага до того, що відбувається, не має ставати меншою, тому що це битва не лише за Україну, це битва за демократію”.

Дивіться повний запис дискусії на відео нижче (англійською, виступи Тетяни Катриченко і Анни Олсен — українською з перекладом).

Детальніше про звіт “Лікарні під прицілом: як Росія впродовж року знищувала систему охорони здоров’я України”, який 21 лютого презентували організації eyeWitness to Atrocities, Insecurity Insight, Physicians for Human Rights, Медійна ініціатива за права людини та Український центр охорони здоров’я, читайте в нашому релізі.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Адвокація
Переслідування цивільних українців Росією може бути злочином проти людяності — в ОБСЄ розкрили нові факти

В ОБСЄ презентували звіт про порушення міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі свавільним позбавленням волі цивільних українців Російською Федерацією. Звіт підготовлений місією експертів ОБСЄ в рамках Московського механізму, запуск якого МІПЛ адвокатувала понад півтора року. Під час підготовки документу МІПЛ тісно співпрацювала з експертами місії, задокументовані нами факти про злочини Росії стали частиною звіту.

26 Квітня 2024

Адвокація
МІПЛ представила в ОБСЄ результати аналітики про права і мотивацію потерпілих від воєнних злочинів

Медійна ініціатива за права людини продовжує адвокаційний візит в ОБСЄ у рамках Supplementary Human Dimension Meetings. Аналітикиня Любов Смачило і керівниця відділу моніторингу судів у справах щодо війни Оксана Расулова взяли участь у заході “Виклики становлення правосуддя в Україні для потерпілих від воєнних злочинів і їхня мотивація на національному рівні", організований МІПЛ.

24 Квітня 2024

Адвокація
У Брюсселі показали фільм “20 днів у Маріуполі”: після цього МІПЛ взяла участь у дискусії

У столиці Бельгії показали десять фільмів цьогорічного міжнародного чеського фестивалю “Один світ” — найбільшої правозахисної події документального кіно у світі, організованої People in Need. Переглянули й оскароносну стрічку “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова. Серед глядачів була Любов Смачило, аналітикиня МІПЛ.

23 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Насильницькі зникнення
Чонгар, Крим, колаборанти, суд і підкуп: як із російської вʼязниці врятували родину херсонців

Рік родина Барчуків із Херсону провела у російському полоні. Першим окупанти затримали Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він, виконуючи рекомендації згори, почав ховати державне майно, але згодом росіяни влаштували на нього засідку. Після того, як чоловік зник, його родина, взялася ховати те, що Сергій вже встиг винести. Але вони також опинилися за гратами.

29 Квітня 2024

Адвокація
Переслідування цивільних українців Росією може бути злочином проти людяності — в ОБСЄ розкрили нові факти

В ОБСЄ презентували звіт про порушення міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі свавільним позбавленням волі цивільних українців Російською Федерацією. Звіт підготовлений місією експертів ОБСЄ в рамках Московського механізму, запуск якого МІПЛ адвокатувала понад півтора року. Під час підготовки документу МІПЛ тісно співпрацювала з експертами місії, задокументовані нами факти про злочини Росії стали частиною звіту.

26 Квітня 2024

Війна і правосуддя
Коригування дронів по Сумах, воєнні злочини та Паша “Мерседес”: 44 справи щодо війни за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

26 Квітня 2024

Більше публікацій