Send Lette
Адвокація

Як знайти зниклого безвісти на війні: МІПЛ вивчає можливості ДНК-ідентифікації

Координаторка груп родин полонених Медійної ініціативи за права людини Олена Бєлячкова бере участь у навчальній поїздці до штаб-квартири Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) у Гаазі.

Мета візиту ознайомитися з тим, як комісія може допомогти Україні з пошуком зниклих безвісти і ідентифікацією загиблих під час війни. За словами Кетрін Бомбергер, генеральної директорки МКЗБ, Україна демонструє політичну волю щодо співпраці з комісією. Наразі триває погодження укладання відповідної угоди з урядом України. Її підписання дозволить МКЗБ повноцінно працювати в Україні та допомагати її національним інституціям в пошуках зниклих безвісти, веденні розслідувань у цій сфері, ДНК-експертизах і навчанні відповідних фахівців.

Водночас Олена Бєлячкова підкреслює, що громадські та правозахисні організації України, які опікуються питанням зниклих безвісти під час збройного конфлікту з Росією, зацікавлені в тому, щоб МКЗБ і уряд України якнайшвидше уклали угоду про співпрацю. Це значно прискорить пошук зниклих безвісти і пришвидшить ідентифікацію загиблих.

Наразі, за словами директора Європейської програми МКЗБ Метью Холлідея, комісія надає інструкції щодо підготовки та створення єдиної бази даних зниклих безвісти, має можливість збирати ДНК їхніх рідних, в тому числі за межами України.

Учасники візиту відвідали ДНК-лабораторію МКЗБ, ознайомилися з принципами її роботи, проведенням судово-медичних розслідувань у полі та моргах. База ДНК-лабораторії МКЗБ налічує 130 тисяч біологічних зразків, у тому числі з України. За один день лабораторія може опрацювати від 100 до 200 зразків залежно від їхнього стану та якості. Враховуючи значний досвід роботи МКЗБ в Сирії і на Балканах, комісія також готова тренувати українських фахівців у галузі антропології.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у межах проекту “Українці в полоні: експертна підтримка держави та родин полонених”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Адвокація
“Міжнародній спільноті варто припинити мріяти про демократичну Росію майбутнього”, — Любов Смачило на FORUM 2000

У Празі проходить щорічна демократична конференція, яку організовує фундація FORUM 2000. Цього разу вона присвячена викликам, які кидає демократії розвиток технологій, поглиблення глобальних розбіжностей і внутрішні розколи у демократичних системах.

16 Жовтня 2024

Адвокація
Катування і переслідування українців Росією треба розслідувати як злочини проти людяності — правозахисники

МІПЛ, Zmina та ОМСТ презентували у Варшаві масштабне дослідження злочинів Росії на окупованих територіях України. Мова йде про катування і переслідування українців за політичними та ідеологічними ознаками. Під час дискусії також говорили про медико-правове документування тортур, своїми напрацюваннями тут поділилася PHR.

8 Жовтня 2024

Аналітика
Росія має відповісти за злочини проти людяності: у Варшаві презентували нове розслідування

Під час щорічної правозахисної конференції ОБСЄ у столиці Польщі МІПЛ презентувала масштабне розслідування про те, як Росія переслідує українців. Це вже друга його частина. У ній не лише детально описано злочини, скоєні російськими військовими у Київській, Чернігівській і Сумській областях, але й зафіксовано місця утримання українців, шляхи вивезення їх в Росію, названо імена і військові підрозділи, причетні до цих злочинів.

3 Жовтня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Суд намагався заборонити журналістці МІПЛ записувати засідання на диктофон 

За останні два роки моніторингу справ щодо війни МІПЛ вперше намагалися заборонити записувати аудіо у Богунському суді в Житомирі, хоча КПК дозволяє це робити всім слухачам і слухачкам. Справа стосувалася обвинувачення жінки у державній зраді: вона нібито здала росіянам інформацію про місце нагородження військових у Добропіллі на Донеччині.  

17 Жовтня 2024

Адвокація
“Міжнародній спільноті варто припинити мріяти про демократичну Росію майбутнього”, — Любов Смачило на FORUM 2000

У Празі проходить щорічна демократична конференція, яку організовує фундація FORUM 2000. Цього разу вона присвячена викликам, які кидає демократії розвиток технологій, поглиблення глобальних розбіжностей і внутрішні розколи у демократичних системах.

16 Жовтня 2024

Війна і правосуддя
Розстріл цивільних, захоплення інтернату у Бородянці та пограбування. За що засудили росіян

У Реєстрі судових рішень оприлюднили ще три вироки російським військовим за злочини, вчинені під час окупації та бойових дій. Двох російський військових засудили до довічного ув’язнення за розстріл цивільних, які намагалися евакуюватися. Один військовий отримав 11 років тюрми за наказ захопити й утримувати як “живий щит” 500 людей у Бородянському психоневрологічному інтернаті. До 12 років ув’язнення засудили російського військового за пограбування будинку.

16 Жовтня 2024

Більше публікацій