Send Lette
Інші воєнні злочини

Викрадення журналіста Дмитра Хилюка: Репортери без кордонів отримали нові свідчення перебування українця в російській в’язниці

Репортери без кордонів отримали ексклюзивні свідчення, які дозволяють простежити шлях викрадення кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка в березні 2022 року. Відповідно до цих свідчень, Хилюка утримують в Росії, хоч влада РФ заперечує цю інформацію.

Репортери без кордонів поспілкувалися з українським військовим, який підтвердив, що 12 березня 2022 року той перебував разом із Хилюком в аеропорту Гостомеля, де окупанти утримували заручників у величезних промислових холодильниках.

Ще один опитаний свідок — український розвідник Юрій — був разом із Хилюком у СІЗО № 2 в російському місті Новозибков. Юрія перевели до цього СІЗО 21 березня 2022 року, він запам’ятав прізвища українських в’язнів, які ті називали тюремникам під час переклички. Одне з цих прізвищ — Хилюк.

Репортери без кордонів отримали також свідчення від колишнього в’язня, що перебував у сусідній із журналістом камері. Цей військовослужбовець, який побажав залишитися невідомим, надав детальні подробиці про стан Дмитра Хилюка. За його словами, журналіст спершу перебував у загальній камері старої будівлі в’язниці, у квітні 2022 року його, ймовірно, перевели в камеру 42, а потім помістили в одиночну камеру, де він перебував принаймні до кінця травня 2022-го. Спецпризначенці регулярно допитували журналіста про його діяльність, звинувачуючи в “українській пропаганді та роботі проти Росії”. Також Дмитра Хилюка кілька разів били. 

Загалом Репортери без кордонів опитали п’ятьох свідків, які підтвердили перебування Дмитра Хилюка в Новозибкові в СІЗО № 2 впродовж 2022 року. Наприкінці лютого 2023-го журналісти поспілкувалися з джерелом у цьому СІЗО, що має доступ до всіх камер старої будівлі. Відповідно до свідчень цього джерела, з початку 2023 року Хилюка в цій частині в’язниці не було. Репортери без кордонів не змогли з’ясувати, чи журналіста перевели в інший корпус СІЗО чи перемістили кудись в інше місце. 

Нагадаємо, що Дмитра Хилюка та його батька російські військові викрали 3 березня 2022 року з їхнього будинку в селі Козаровичі Київської області. За вісім днів потому батька звільнили, а журналіста утримували в кількох місцях, перетворених на тимчасові в’язниці, доки не вивезли до Росії. Після арешту Дмитра батьки отримали від нього єдину звістку, датовану 14 квітня 2022 року, в якій син писав, що живий та здоровий. Ці кілька слів, написаних навесні, надійшли до батьків аж у вересні 2022-го.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Інші воєнні злочини
Жертвами сексуального насильства в умовах війни торік стали 85 українців, зокрема двоє дітей — звіт ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявляє, що має дані про 52 чоловіка, 31 одну жінку, а також двох неповнолітніх, які у 2023 році постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Ці злочини скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

24 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
В Росії до 12 і 11 років суворого режиму засудили двох українців, яких звинуватили у замаху на окупаційного “мера” Бердянська

Південний окружний військовий суд Росії оголосив вирок щодо Віталія Расторгуєва і Володимира Кривцуна. Чоловіків звинуватили у підготовці акту міжнародного тероризму за нібито намір підірвати авто з головою окупаційної військово-цивільної адміністрації в Бердянську.

18 Квітня 2024

Інші воєнні злочини
Херсон — Лефортово — Ростов: херсонців, яких Росія утримує за “тероризм”, почали судити

Сергій Офіцеров, Юрій Кайов, Сергій Ковальський, Костянтин Резнік, Сергій Кабаков, Денис Лялька, Сергій Гейдт, Олег Богданов і Юрій Тавожнянський — цивільні херсонці, яких росіяни викрали влітку 2022 року. Їх звинувачують у “підготовці та скоєнні акту міжнародного тероризму”. Із 20 лютого 2023 року дев’ятьох херсонців тримають у СІЗО № 1 у Ростові і незаконно судять.

3 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Коригування, воєнні злочини та пособництво: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
“Всі викладали, чому я не можу?!” На Кіровоградщині суд виніс вирок чоловіку, який зняв для TikTok відео блокпоста

У Бобринецькому районному суді Кіровоградської області розглянули справу, у якій  місцевого жителя обвинувачують у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Чоловік зняв та поширив у TikTok відео, на якому видно блокпост. Обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив та призначив чоловіку два роки умовно. МІПЛ розповідає, як відбулося судове засідання та що говорив підсудний.

3 Травня 2024

Війна і правосуддя
Перше рішення Верховного Суду у справі про порушення законів і звичаїв війни. Розбір аргументації

Верховний Суд розглянув апеляційну скаргу адвокатки у справі Олександра Кабашного, “військового комісара” з Криму. Його заочно засудили до 8 років ув’язнення за участь у примусових кампаніях з мобілізації кримців до російської армії, що є порушенням законів і звичаїв війни. Станом на квітень 2024 це поки єдине рішення Верховного Суду щодо воєнних злочинів.

2 Травня 2024

Більше публікацій