Send Lette
Війна і правосуддя

У держави є напрацьований механізм звільнення військовополонених, натомість для повернення цивільних такий механізм відсутній. Тому необхідно створити реєстр зниклих безвісти, який передбачений Законом “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”.

Про це говорить Валерія Скрима, юристка Асоціації правників України, залучена МІПЛ для правової підтримки викрадених РФ осіб та їхніх рідних. Вона допомогла родинам 120 цивільних, викрадених росіянами на території України з 24 лютого, створити та зареєструвати громадську організацію «Цивільні в полоні».

«Родичі цивільних заручників вирішили об’єднатися в громадську організацію для того, аби акумульовувати та отримувати інформацію стосовно своїх рідних, – говорить Валерія Скрима. – Адже якщо фізична особа, потерпілий, звертається до державних органів у загальному порядку, то отримує обмежену інформацію. Також громадська організація може організовувати та брати участь у конференціях і зустрічах, присвячених проблемам цивільних заручників».

«Нагальне питання, над яким працюють – це створення реєстру викрадених цивільних для розуміння кількості заручників. Наступний крок – напрацювання механізму їх звільнення», – продовжує Валерія Скрима. 

Голова ГО «Цивільні в полоні» Карина Дячук наголошує на необхідності надання державної допомоги родинам цивільних заручників і забезпеченні їх реабілітації після звільнення.

До громадської організації увійшли родини викрадених цивільних із усіх областей України, які перебували чи досі перебувають під окупацією військових РФ: Київської, Сумської, Чернігівської, Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської, Миколаївської та Херсонської. 

Серед членів ГО «Цивільні в полоні» представники родин: військового пенсіонера з Херсона Романа Іщенка, начальника управління гуманітарної політики Херсонської РДА Олександра Зарівного, інженера зв’язку компанії «Київстар» з Херсонщини Сергія Ареф’єва, соціальної інспекторки з Херсона Ольги Черняк, міського голови Голої Пристані Олександра Бабича і ветерана АТО з Миколаївщини Сергія Лейбака. Про ці та інші випадки затримань можна дізнатися на сайті МІПЛ.

5 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Війна і правосуддя
Коригування по Херсону, обстріл Яворівського полігону і воєнні злочини: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

22 Квітня 2024

Війна і правосуддя
Ухилянти, афганські літаки та аграрії: 51 справа щодо війни, за якою радимо стежити наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

12 Квітня 2024

Війна і правосуддя
У Бородянці Радіка Гукасяна засудили до 12 років за воєнні злочини на Київщині

Девʼятого квітня Бородянський районний суд завершив розгляд справи Радіка Гукасяна — російського військового, механіка-водія 7 роти 3 батальйону 331 парашутно-десантного полку 98 повітряно-десантної дивізії повітряно-десантних військ ЗС РФ.

10 Квітня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Адвокація
У Брюсселі показали фільм “20 днів у Маріуполі”: після цього МІПЛ взяла участь у дискусії

У столиці Бельгії показали десять фільмів цьогорічного міжнародного чеського фестивалю “Один світ” — найбільшої правозахисної події документального кіно у світі, організованої People in Need. Переглянули й оскароносну стрічку “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова. Серед глядачів була Любов Смачило, аналітикиня МІПЛ.

23 Квітня 2024

Адвокація
“Ми використовуємо всі можливі механізми та інструменти, щоб показати масштаб вчинених проти України злочинів Росії”, — Любов Смачило

Медійна ініціатива за права людини розпочала адвокаційний візит в ОБСЄ. Сьогодні у Відні Любов Смачило, аналітикиня МІПЛ, взяла участь у заході “Переслідування цивільних українців на окупованих територіях як злочин проти людяності: зусилля українського громадянського суспільства для відновлення справедливості”.

22 Квітня 2024

Насильницькі зникнення
Рік російського полону. Як родина херсонців, що хотіла зберегти державне майно, опинилася під “арештом”, але вирвалась на свободу

МІПЛ розповідає історію викрадення росіянами Сергія Барчука, 35-річного заступника керівника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області, та його рідних, які намагалися захистити державну офісну техніку від російських мародерів, а натомість провели понад рік в окупаційних СІЗО, витримали тортури, знущання і все ж дочекалися свого звільнення. 

22 Квітня 2024

Більше публікацій