Send Lette
Війна і правосуддя

Апеляція у справі Ягідного. Вирок усім п’ятнадцятьом російським військовим залишили в силі

Двадцять восьмого травня Чернігівський апеляційний суд розглянув скарги адвокатів Юрія Савицького та Миколи Кашуби на вирок Чернігівського районного суду. Одинадцятого березня суддя Світлана Майборода заочно засудила 15 російських військових 55 окремої мотострілецької бригади РФ до 12 років позбавлення волі за воєнний злочин.

Військових РФ обвинувачують у тому, що в березні 2022-го під час окупації села Ягідне вони силою зігнали 368 людей у підвал школи. У задушливому приміщенні людей примусово тримали впродовж місяця. За цей час десять людей померли. У суді першої інстанції прокурор Сергій Крупко наполягав, що людей утримували як “живий щит”.

Районний суд допитав 68 потерпілих, які були в підвалі. Обвинувачених представляють адвокати з Центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги — Микола Кашуба та Юрій Савицький. Захисники наголошують на тому, що в суді потерпілі не підтвердили, що вони впізнали обвинувачених, хоча прокурор переконує, що під час досудового розслідування частина потерпілих вказала саме на цих військових РФ. Адвокати наполягають, що відповідальність за злочинний наказ має нести командир.

В апеляційний суд ніхто з потерпілих не прийшов. Захисники обґрунтовували апеляційні скарги тим, що обвинувачені не охороняли школу, а займались виключно конвоюванням. Вони звертають увагу, що основний доказ, який пред’являє прокуратура — журнал психолого-педагогічного нагляду командування. Адвокат Кашуба запитав у прокурора, яким чином обрали саме цих 15 військових, чому не судять командирів й інших військових, які були там. Він зазначив, що кваліфікація статті неправильна. Оскільки під час утримання загинули люди, злочин варто кваліфікувати за частиною 2 статті 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни, пов’язане з умисним вбивством.

“Підвал смерті” у Ягідному: суд почав слухати справу по суті 

Прокурор згадав новий доказ у справі — мішки з російськими документами, де були накази про відрядження військових РФ та інша документація. Адвокати клопотали дослідити ці документи, адже в матеріалах справи згадки про них немає, просили також дослідити диски з протоколами впізнання.

— Хтось із нас бреше: або я або прокурор. Тому що прокурор стверджує, що потерпілі впізнали обвинувачених. Мені про це невідомо, — сказав адвокат Кашуба.

Суд  відмовив у клопотанні адвокатам. Загалом захисники просили закрити справу через відсутність доказів, що безпосередньо вказують на вину обвинувачених, а прокурор — залишити вирок першої інстанції без змін. Пробувши в нарадчій кімнаті не більше п’яти хвилин, трійка суддів повернулась із резолютивною частиною рішення: залишити вирок Чернігівського районного суду в силі. На запитання МІПЛ, чи подаватимуть адвокати касаційну скаргу, Юрій Савицький відповів, що для початку потрібно ознайомитись із аргументами апеляційного суду.

Повний текст рішення судді оголосять 30 травня.

Надія Чучвага, журналістка МІПЛ

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі публікації
Війна і правосуддя
Обман ТЦК, розстріл військовополоненого і потерпілий, обвинувачений у держзраді: 67 справ щодо війни, за якими стежимо наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

13 Вересня 2024

Війна і правосуддя
МІПЛ підписала меморандум із ОГПУ, яким впроваджуються стандарти документування воєнних злочинів

Такий меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Офісом Генерального прокурора під час стратегічної сесії Міжнародної ради експертів Генпрокурор Андрій Костін підписав із кількома організаціями громадянського суспільства. 

11 Вересня 2024

Війна і правосуддя
Український суд засудив Дубінського, який збив малайзійський “боїнг”, за тероризм, а не воєнний злочин 

В Україні Дубінського засудили не за збиття “Боїнга-777” рейсу МН17, що летів із Амстердама у Куала-Лумпур, а за ведення агресивної війни та участь у терористичній організації “ДНР”. Експерти наголошують, що це — помилкова кваліфікація. Чому це важливо і як вирок відрізняється від того, який виніс Окружний суд Гааги — в аналітиці МІПЛ.

10 Вересня 2024

Більше публікацій
Ми у соцмережах
Актуальні публікації
Більше публікацій
Військовополонені
Мати азовця Ярослава Козирєва: “Я дійшла до стану, коли не розуміла, навіщо вставати з ліжка”. Історія полону

“Мої ранки починаються з молитви до Бога, щоб він його зміцнив, захистив від злих людей і катувань. І це останнє, про що я думаю перед сном”, — говорить крізь сльози Ірина Козирєва, мати військовослужбовця бригади “Азов”. Її син Ярослав уже 29 місяць перебуває у російському полоні, хоча за нормами Женевських конвенцій мав бути обміняний ще два роки тому.   

16 Вересня 2024

Війна і правосуддя
Обман ТЦК, розстріл військовополоненого і потерпілий, обвинувачений у держзраді: 67 справ щодо війни, за якими стежимо наступного тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує стежити за найрезонанснішими справами війни, які розглядають українські суди. Мова йде про воєнні злочини, колабораціонізм, державну зраду, несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ та глорифікацію Росії.

13 Вересня 2024

Насильницькі зникнення
До України повернули Олену Федорук та Марину Юрчак, які понад сім років провели в ув’язненні у РФ

Під час 56-го обміну полоненими між Україною та Росією вперше за довгий час додому повернули полонених жінок. Серед них цивільні бранки РФ, яких незаконно затримали ще до 2022 року. 

13 Вересня 2024

Більше публікацій