Send Lette

МІПЛ і ОМСТ закликали Раду з прав людини ООН розслідувати фільтрацію як воєнний злочин

Євгенія Андреюк, координаторка програми Європи та Центральної Азії Всесвітньої організації проти тортур (ОМСТ), яка є партнером Медійної ініціативи за права людини, виступила під час Інтерактивного діалогу з Комісією з розслідувань по України, який відбувся у рамках 51-ї сесії Ради з прав людини ООН у Женеві. Під час виступу від імені МІПЛ і ОМСТ вона закликала Раду розслідувати так звану фільтрацію і переміщення цивільних осіб на окуповані Російською Федерацією території України. А також сприяти доступу моніторингових місій до місць несвободи на цих територіях.

Євгенія Андреюк від імені ОМСТ і МІПЛ закликала розслідувати фільтрацію як воєнний злочин. Скріншот трансляції ООН

Посилаючись на інформацію Медійної ініціативи за права людини, Євгенія нагадала, що на окупованих територіях тривають фільтраційні заходи. Людей, які не проходять фільтрацію, переміщують на окуповані території, включаючи заклади несвободи.  Журналістам МІПЛ звільнені заручники розповіли про жахливі умови утримання, тортури, відмову в медичній допомозі, повноцінному харчуванні та питній воді.

“OMCT та її український партнер Медійна ініціатива за права людини стурбовані повідомленнями про катування українських ув’язнених, яких перевезли на окуповані території так званих Донецької та Луганської народних республік. Ми закликаємо Раду з прав людини вимагати розслідування процедури “фільтрації”, примусового переміщення цивільних осіб на окуповані території, а також сприяти доступу контролюючих органів до тутешніх місць несвободи”, – сказала Євгенія Андреюк.

Нагадаємо, МІПЛ встановила 18 місць, де відбуваються фільтраційні заходи. Більшість з фільтраційних таборів розташовані у Донецькій області. 

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Актуальні публікації
Більше публікацій
Війна і правосуддя
Пошук HIMARS, коригування у Миколаєві і воєнні злочини: 52 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини продовжує відстежувати судовий розгляд справ щодо війни. Щотижня ми публікуємо розклад найрезонансніших судових засідань, розповідаючи про те, де, коли, кого і за що судять.

13 Травня 2024

Військовополонені
Зниклі безвісти з 57-ї бригади: важкі бої, загибель, полон і пошук

У перший же день повномасштабного вторгнення Росії в Україну уся територія Луганської області перетворилася на поле битви. На той час бійці 57 окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка перебували на позиціях у районі Трьохізбенки. Тоді ж у полон потрапила значна кількість військовослужбовців бригади, більшість із них досі утримують росіяни, є й ті, що вважаються зниклими безвісти. З того часу для багатьох сімей бійців 57-ї бригади почалася боротьба — знайти та повернути своїх рідних.

10 Травня 2024

Війна і правосуддя
Досвід для України. Як у Боснії та Герцеговині шукають зниклих безвісти

Одна з найсерйозніших проблем під час війни і після неї — пошук зниклих безвісти та їхня ідентифікація. В Україні, де вже зараз, за офіційною інформацією, налічується понад 30 тисяч зниклих безвісти, ефективна система пошуку лише формується. Утім досвід розбудови такої системи є, зокрема у Боснії та Герцеговини. На запрошення Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) цю країну відвідала Олена Бєлячкова, координаторка родин полонених Медійної ініціативи за права людини. Розповідаємо про почуте і побачене нею.

9 Травня 2024

Більше публікацій